Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye 'de Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'u ihlalden verilen 13 yıllık hapis cezasını "orantısız" buldu. 

Türkiye'deki bazı Atatürk heykellerine boya attığı gerekçesiyle 2005 yılında 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen Murat Vural'ın yaptığı başvuruyu inceleyen AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. 

Murat Vural'ın, seçme ve seçilme hakkının elinden alınmasının da insan hakları ihlali teşkil ettiğine hükmeden AİHM, Türkiye'nin 26 bin avro para cezası ödemesini kararlaştırdı. 

Vural, 2005 yılındaki yargılama sonucunda 22 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Temyiz Mahkemesi, cezayı 13 yıla düşürmüş ve bu süre içinde Vural'ın seçme ve seçilme hakkının da elinden alınmasına hükmetmişti. Murat Vural, 2013 yılında şartlı tahliye edilmişti. 

Suçu işlediği sırada 22 yaşında olan Vural, yaptığı savunmada, "Kemalist ideolojiye yönelik memnuniyetsizliğini göstermek amacıyla bu eylemlerde bulunduğunu" söylemişti.





hukukihaber.net