Kayseri Barosu eski Başkanı Avukat Murat Şirvanlı, makul şüpheyle birlikte medyaya yapılan operasyonun hukuka ve anayasaya aykırı olduğunu dile getirerek, “Kanun Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilene kadar artık kim zarar görür, ne olur olmaz bilmiyoruz. Artık o da milletin kaderine. Ama yapılanlar hukuka aykırıdır” dedi.

Bir dönem Baro Başkanlığı yapan Avukat Murat Şirvanlı, Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyonu'nda yaşananlarla ilgili endişelerini dile getiren açıklama yaptığını hatırlatarak, medyaya yönelik yeni çıkan yasal düzenleme ile yapılan operasyonu şöyle değerlendirdi; “İnsan Hakları Komisyonu’nu görüşleri vardır. Açıklaması vardır. Bunlara katılıyoruz. Zaten bu yasaların, kanunların çıkması hukuka uygunluk meselesinde tartışılır. Birde uygulaması var. Fiili uygulaması var. Bu arada takibata uğrayan basın mensuplarının hakkında da onlar için rahatsız edici bir durum var. Hukuku uygun olduğunu hukukçu olarak söyleyemeyiz. Delileri görmeden savunma vermesi yada alınması usulü ve Anayasa’ya aykırıdır. Bizim oturmuş sistemimiz var. Torba yasalarla bunu değiştirerek bir takım kişilerle kolay işlemler yapmak için yapılan düzenlemelerde hukuka uygun değildir. Artık makul şüpheye dayalı birçok insan hakkında dava sayısı artar. Ortaya bir kanun çıktı. Bu kanunun iptaline kadar kanun hakkında Anayasa Mahkemesine gidilerek, iptal edilene kadar birçok yanlış işlemler olabilir.”

Murat Şirvanlı, yapılan yanlışlarla ilgili siyasileri ilgilendiren konularında bulunduğunu ve kendilerinin hukukçu olarak açıklama yaptıklarını anlatarak, “Ben kim yaparsa yapsın. İster siyasi, ister iktidar, ister meclis yapsın. Anayasa ve hukuka aykırı olan kanunlara karşıyız. Biz bunlara karşıyız. İnsan Hakları Komisyonu yada hukukçular açıklama yapar. Artık bu süreçte kim zarar görür, ne olur, olmaz, bunu bilemeyiz. Artık o da milletin kaderine kalmış bir şey. Siyasi yönden başka değerlendirme var ve bunu da siyasetçiler cevaplaması gerekir” diye konuştu.

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU AÇIKLAMASI

Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyonu, yaptığı yazılı açıklamada, gelinen noktanın 6572 Sayılı Yasa'daki değişikliklerin yürürlüğe girmesi ile makul şüphe kavramına dayalı keyfi uygulamaların başladığını duyurmuştu.

CİHAN

Cihan