Gaziantep Adliyesi'nde duruşma salonu yetersizliği nedeniyle davaları kendi odasında gören Hakim İbrahim Sağır, avukatlara duruşma sırasında odasındaki koltuklara oturma yasağı koydu.
Adana’da görev yaptığı sırada, ‘yasadışı dinleme’ iddialarına ilişkin operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 6 polis hakkındaki tutuklama kararının ardından, sosyal medyadaki siyasi içerikli paylaşımları nedeniyle tartışma konusu olan Hakim İbrahim Sağır, yeni görev yeri olan Gaziantep’te de bir ‘koltuk’ skandalına imza attı. Duruşma salonu yetersizliği nedeniyle davaları kendi odasında gören Hakim Sağır, duruşma sırasında boş koltuğu oturan genç bir avukatı, “Burası benim odam” diyerek, ayağa kaldırdı. Avukata, “Bir şikayetiniz varsa gidin ağalara, babalara şikayet edin” dediği iddia edilen Hakim Sağır, kimse oturmasın diye üç koltuğun yüzünü duvara döndürdü. Avukatın şikayeti üzerine baro yöneticisi olan iki avukat, koltukları yeniden çevirip oturdu. İki taraf da birbiri hakkında tutanak tutarken, Hakim Sağır boş koltukları koridora çıkarttırdı. Hakim Sağır’ın koltukları, kapısının önündeki koridorda tutuldu.


‘KOLTUKLARI ÇEVİRİN EVLADIM!’
Avukat Fatih Çeliktürk, geçen 16 Ekim’de Gaziantep 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davası için adliyeye geldi. Duruşma salonunun yetersizliği nedeniyle davanın, Hakim İbrahim Sağır’ın odasında görüleceğini öğrenince odaya girdi. Hazırlanan tutanağa göre; içeriye girince hakim ve savcının oturduğu koltukların çaprazındaki boş koltuğa yerleşti. Hakim Sağır, avukata dönerek, “Ayağa kalkın!” dedi. Avukat Çeliktürk de ayağa kalkarak, “Buyurun hakim bey” dedi. Hakim Sağır, zabıt katibi ve mübaşire, “Koltukları ters çevirin, evladım” diye talimat verdi. İki görevli de üç boş koltuğu, yüzleri duvara dönecek şekilde ters çevirdi. Hakim Sağır, avukata “Burası duruşma salonu değil, benim odam. Burada oturmanıza müsaade etmiyorum. Savunmanızı duruşma bitene kadar ayakta yapacaksınız” dedi. Avukat Çeliktürk de, “Duruşmanın yapıldığı her yer duruşma salonudur. Duruşma salonlarında avukatların oturma yerleri olması gerekir. Burası da bir duruşma salonudur ve bize oturma yeri bulunmak zorundadır. Biz oturarak da savunmamızı yapabiliriz ancak nezaketen ayağa kalkarak yapıyoruz” dedi. Buna karşılık Hakim Sağır, “Bir şikayetiniz varsa gidin ağlara babalar şikayet edin” dedi. Daha sonra duruşmaya geçildi ve Avukat Çeliktürk, duruşma bitene kadar ayakta durdu.


KOLTUKLARI KORİDORA ÇIKARDI
Çeliktürk, duruşma bitiminde Baro Başkanı Ali Elibol’u arayarak, hakimi şikayet etti. Bunun üzerine de baro adına avukatlar Muharrem Ercan ve Bülent Duran, adliyeye gelerek, hakimin odasına girdi. İçeriye girdiklerinde, bir başka davanın görüldüğünü fark eden iki avukat, yüzü duvara çevrilmiş üç koltuğu ters döndürüp oturarak, yargılamayı izledi. Duruşma bitiminde Hakim Sağır, “Bir duruşmanız mı var?” diye sordu. Avukat Duran da meslektaşının şikayetinden söz ederek, avukatların ayakta durmak zorunda olmadıklarını, kendilerine “Otur, kalk” diye emir verilemeyeceğini vurguladı. Hakim Sağır da “Meslektaşınız benden izin almadan oturdu. Burada duruşma yapılsa da burası özel odamdır. İzin almadan kimse oturamaz” dedi. Bunun üzerine Avukat Ercan, odadan çıkarılan meslektaşını içeriye davet etmek istedi. Hakim Sağır ise “Buraya herkesi çağıramazsınız, burası benim odam” dedi. Ercan ise tutanak tutacaklarını belirterek, avukatı çağırdı.

Hem Hakim Sağır hem üç avukat iki ayrı tutanak tuttu. Tutanağın ardından Hakim Sağır, savcı ve zabıt katibinin oturduğu koltuklar dışındakilere odadan çıkartarak, kapısının önüne koydurdu. Sonra da avukatlara, “Odayı boşaltın ya da duruşmayı ayakta seyredin” dedi. Avukatlar da duruşmayı bir süre ayakta izledikten sonra odadan çıktı.

Hakim Sağır kendi tuttuğu tutanakta, Çeliktürk’ün izin almadan odadaki koltuklara oturduğunu ifade ederek, “Avukat bey ayağa kalkın ve duruşmayı ayakta takip edin” dediğini kabul etti. Tutanakta, koltukların ters çevrilmiş olduğunu da belirten Hakim Sağır, “Maalesef duruşma solonu olmadığı için aslen hakim odası olarak kullanıldığını” belirterek, “Sayın avukatın da herhangi bir izin istemeden koltuğa oturması nedeniyle mahkeme başkanı olarak duruşmayı ayakta takip etmesi ve hakimden izin almadan oturulmaması gerektiği izah edilmiştir” dedi.

ERDOĞAN İÇİN 'SENİ SEVİYORUZ' MESAJI
Hakim İbrahim Sağır önceki görev yeri olan Adana’da, yasadışı dinleme iddialarına ilişkin, ikisi emniyet müdürü olmak üzere altı polisi tutuklamıştı. Daha sonra Sağır’ın, Facebook hesabında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için, “Seni seviyoruz. Allah seni korusun ve muzaffer eylesin. Bizim için… Amin” diye yazdığı ortaya çıkmış, Sağır’ın sosyal medyadaki bu paylaşımları tartışma yaratmıştı.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/gaziantepte_bir_garip_durusma_salonu_avukata_oturmak_yasak-1220405