Yağmur Aktan - İleri

İşçi avukatların sorunları, uzun süredir bir mücadele başlığı olarak öne çıkıyor. Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu’na kayıtlı yaklaşık 30 bin avukattan 16 bininin sigortalı olarak çalıştığı da düşünüldüğünde, işçi avukatların sorunları da giderek daha çok birikiyor.

Bu sorunların çözümü için işçi avukatlar tarafından çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye Barolar Birliği tarafından kabul edilen ve kamuoyunda “İşçi Avukat Yönergesi” olarak bilinen “Bir Avukat Yanında, Avukatlık Ortaklığında veya Avukatlık Bürosunda Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatlar Yönergesi” gibi kazanımlar oldu. Geçtiğimiz hafta ise işçi avukatlar mücadelelerinin bir aracı olarak İşçi Avukat Hakları Platformu (İAHP)’nu kurdular.

İleri, platform üyeleri Sinan Derman, Aycan Kaya ve Ezginur Şahin ile işçi avukatlık ve platformun önündeki hedefler üzerine konuştu.

İŞÇİ AVUKAT HAKLARI BİR SINIF MÜCADELESİ

İşçi avukatların sorunları uzun süredir avukatların gündeminde olan bir mesele. Peki İşçi Avukat Hakları Platformu olarak, işçi avukatların sorunlarını nasıl tanımlıyorsunuz? Bugüne kadar bu sorunların çözümü için ne gibi adımlar atıldı?

Sinan Derman: Buna işçi avukatlığın kavram olarak ortaya çıkışından başlayabiliriz. İşçi avukatlık, büyük hukuk şirketlerinin oluşmasıyla beraber ortaya çıkan yeni bir sınıfsal mücadelenin adıdır. Bu mücadelenin adına dair birçok tartışmalar yapıldı ve özellikle meslektaşlarımızdan avukatlık mesleğini küçültücü bir ifade olduğuna dair eleştiriler gelmesine rağmen bugün kabul gören bir kavram olarak yerini aldı. Adımıza dair bu tartışmaların yapılmasının aslında hak mücadelemizi güçlendirdiğine inanıyorum.

Bu mücadelenin ilk kazanımı olarak gördüğümüz “Ücret Karşılığı Birlikte Çalışan Avukatlar Yönergesi” Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturuldu ve 1 Ekim 2013’te yürürlüğe girdi. Bu yönergenin her şeyi çözen bir yapısının olmadığının farkındayız ve bu yüzden özellikle yeni avukatlık yasasında da kazanımlar almak için yol haritamızı oluşturmaktayız.

Yönergenin de ötesinde yasal güvencelerin elde edilmesini önemsiyoruz. Bunun için de çeşitli akademik ve mesleki bilgilendirme amaçlı panel, konferans vb. etkinlikler oluşturacağız. Örneğin, bu mücadelenin daha iyi duyulması için özel hukuk alanında yapmış olduğum yüksek lisans tez çalışmamı işçi avukatlığın sorunları üzerine kurmayı planlıyorum ve bunu bir tez önerisi olarak oluşturdum.

İLK KAZANIM İŞÇİ AVUKAT YÖNERGESİ

İşçi Avukat Yönergesi’nin avukatlık mesleğindeki piyasalaşma sürecinde önemli bir kazanım olduğu söylendi. Yönergede elde edilen kazanımlar nelerdir?

Aycan Kaya: Yönerge  avukatların hem işçileşme sürecinin tanımı ve kabulü, hem de piyasalaşan sistemde kendini var edebilmesi açısından büyük bir kazanımdır. Yönerge ile işçi avukatların yıllık ücretli izin, fazla mesai ücreti, bağlı çalıştıkları ofisin dosyalarından ayrı kendilerine dosya alabilme hakkı, bağlı çalıştıkları ofiste ilgilendikleri dosya oranında prim alma hakkı, iş reddetme hakkı gibi kazanımları olmuştur.

Ancak yönerge yürürlüğe girdikten sonra da uygulanması ve yaptırımı sorunu ile karşılaştık. İstanbul Barosu'na bağlı işçi avukatlar yönergenin uygulanmasına yönelik bir metin hazırlayarak  İstanbul’daki büyük hukuk bürolarına yollamıştır. Böylece baroya bağlı işçi avukat sayısının işveren avukat sayısını geçtiği İstanbul’da işçi avukatlar yönergenin uygulanması için etkili bir baskı unsuru olacağının mesajını vermiştir. Akabinde büyük illerdeki barolar ile görüşülmüş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Yani yönerge aslında bir sonuç değil, önemli bir başlangıç oldu bizim için.

DAVALARA MÜDAHİL OLACAĞIZ

İşçi Avukat Hakları Platformu’nun Yönerge ile ilgili yapacağı çalışmalar nelerdir?

Aycan Kaya: Yönergenin iptali için işveren avukatlar tarafından davalar açılmış durumda. İşçi Avukat Hakları Platformu halihazırda yönergenin iptaline yönelik açılmış davaları takip ettiği gibi, platform bünyesinde oluşturulmuş olan dava ve bilim komisyonu aracılığıyla da dava ve müdahillik dilekçeleri için çalışma yürütüyor. Davalara müdahil olmak için facebook ve twitter hesaplarımızdan başlattığımız bir imza kampanyamız var. Böylece örgütlenen işçi avukatlar yönergenin iptalini engellemek için hukuki mücadele de verecekler. Bu mücadelede platform büyük bir araçtır. Platform aracılığıyla meslek örgütümüz olan barolarla da görüşmeler gerçekleştirilerek yönergenin iptalini engellemek için basınç oluşturulacak.

TEMEL MESELE HAK MÜCADELESİ VE DAHA İYİ BİR MESLEKİ YAŞAM ARZUSU

İşçi Avukat Hakları Platformu olarak “İşçi Avukat Yönergesi” ile ilgili yapacağınız çalışmalar dışında başka hangi mücadele başlıklarını önünüze koymaktasınız?

Sinan Derman: İşçi Avukat Hakları Platformu öncelikle çok geniş özneleri içinde barındıran bir platform. İşçi avukatlığın sorunlarından bahsederken bu sorunun yalnızca işçi avukatlarla sınırlı bir sorunlar kümesi olmadığının farkındayız. Platformumuz avukatlık sınavı ve hukuk eğitimindeki sorunlarla boğuşan hukuk fakültesi öğrencilerini, kendi bürosunu kurmuş ancak şirketleşme sonucu büyük büroların gölgesinde ezilen genç avukatları ve nihayet benim de içinde bulunduğum ekonomik, mesleki ve özlük haklarına ilişkin sorunlar yaşayan stajyer avukatları ortak paydada birleştiren bir platformdur.

Tabi daha özelde bu sürecin temel öznesi olan işçi avukatların tip sözleşmelerini güçlendirmek için çalışmalar yürüteceğiz. Yine kendi bürosunu kurmuş genç avukatlarımız açısında da temel mesele olan şirketleşmenin getirdiği olumsuzluklar var. Bunun yeni avukatlık yasasıyla birlikte daha da artmasını engellemek amacıyla çalışmalarımızı başlatacağız.

Stajyer avukatlarımızın ücretlerinde düzenleme yapılması, çalışma koşullarının düzenlenmesi, mesleği öğrenmeye yönelik bir stajyerlik dönemi geçirmeleri ve sosyal güvenlik hakları gibi temel meselelerin tartışılacağı sorunlar ele alınacaktır. Görüldüğü gibi platformun öznelerinin temel meselesi hak mücadelesi ve daha iyi bir mesleki yaşam arzusudur.

İAHP AVUKATLIK KANUNU TASARISI’NA KARŞI ÇIKIYOR

Avukatlık mesleğinin bir yanı olan işçi avukatlık üzerine bu kadar konuşmuşken aslında Avukatlık Kanunu Tasarısı’na da değinmek gerekiyor. “İşçi avukat” kavramı yasada yer almıyor. İşçi Avukat Hakları Platformu bu meseleye nasıl bakıyor?

Ezginur Şahin: Avukatlık Kanunu Tasarısı hem şu an güncel olan Avukatlık Kanunu, hem de Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulan “İşçi Avukat Yönergesi” ile kazanılmış tüm hakların gerisinde bir metindir. Tasarı her açıdan, avukatların mevcut sermaye koşullarıyla bütünleşmesine, mesleği yapamayacak ara eleman durumuna gelmelerine yol açacak. Tasarı, hem avukatlık bürolarını şirketleştirir ve tekelleştirirken bir yandan da zaten düşük olan avukatlık ücretlerini daha da asgariye çekerek mesleği icra etmeyi olanaksız kılıyor. Tekelleşmenin önünü açan bu metin, avukatları patronlarından izinsiz kendi ailelerinin dahi vekâletini alamayacak duruma getiriyor. Düşünsenize, bu tasarı kanunlaşırsa anneniz ya da babanız hukuki yardıma ihtiyaç duyduğunda patronunuzdan izinsiz onların avukatı olamayacaksınız! Böylece, yargılamanın savunma faaliyetini yerine getiren meslektaşlarımız şirket sahiplerinin basit birer elemanı haline geliyorlar. Aslında hem Türkiye’de hem de dünyada uygulanan neo-liberal politikaların sonucu bu. Yargının tek ele geçirilemeyen unsuru avukatlar, iktidarın ideolojisi doğrultusunda pasifize ediliyor. Biz İşçi Avukat Hakları Platformu olarak mevcut kazanılmış haklarımızın gerisine düşmemek ve mesleğin etiğiyle, onuruyla bağdaşmayan, savunmayı para babalarının iki dudağının arasına bırakan Avukatlık Kanunu Tasarısı’na tümüyle karşı çıkıyoruz. Tüm meslektaşlarımızı da mesleğine sahip çıkmaya ve bu haklı mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz.

İAHP OMUZ OMUZA MÜCADELEYE ÇAĞIRIYOR

Verilen cevaplardan anladığım kadarıyla İAHP bu meseleyi geniş bir çerçeveyle ele alacak. Tanımladığınız başlıklarda işçi avukatlar, platform ile arasında nasıl bir bağ kurabilir? Yani işçi avukatlar size nasıl ulaşacaklar?

Ezginur Şahin: İşçi Avukat Hakları Platformu Sinan’ın da bahsettiği gibi birçok özneyi kapsıyor. Arttırılan hukuk fakültesi kontenjanları ve öğrencilerin üzerine enkaz gibi yıkılan sınav da var olan mesleki zorlukları daha da çoğaltmış durumda. İşçi Avukat Hakları Platformu tüm bu sayılan kesimlerle bağ kurmayı, aslında hiç de azımsanmayacak bu kitle ile mesleki problemlerimize çözüm bulmayı hedefliyor. Meslektaşlarımız facebook (www.facebook.com/isciavukathaklariplatformu) ve twitter (@IsciAvukatHP) hesaplarımızdan bize ulaşabilecekleri gibi, düzenli olarak yapacağımız toplantı ve forumlarımıza da katılabilirler. Başlatacağımız imza kampanyalarının ya da yapacağımız toplantıların duyuruları genelde sosyal medya araçlarıyla duyuruluyor. Sonuçta bu, tüm meslektaşlarımızın elini taşın altına koyması gereken ve omuz omuza mücadele etmemizi zorunlu kılan bir mücadele. Bu sebeple, tüm meslektaşlarımızı İşçi Avukat Hakları Platformu ile hareket etmeye çağırıyoruz.

http://ilerihaber.org/isci-avukat-haklari-bir-sinif-mucadelesi/1286/