Mersin Barosu’na kayıtlı avukatlar Murat Altındere ve İsmail Çatal arasında, duruşmada tartışma çıktı. Av. Çatal, Av. Altındere’ye yönelik, elini kaldırarak ‘sözümü kesme lan’ diye çıkıştı. Mahkeme bu ifadeleri zabta geçirdi. Av. Altındere bu sözlerle ilgili hem suç duyurusunda bukundu hem tazminat davası açtı. Mahkeme, ‘lan sözcüğü küfre girmez’ diyerek 50 bin TL’lik tazminat talebini reddetti.

İki avukatı karşı karşıya getiren olay Mersin Asliye Ceza Mahkemesi’nde 14 Kasım 2013 günü görülen duruşmada yaşandı. Europen Tobacco A.Ş.’nin davaları nedeni ile 2010’dan beri bir çok davada karşı karşıya gelen iki avukat anılan duruşmada bir kez daha karşı karşıya geldi.

‘LAN’ SÖZÜNE HAKARET DAVASI
Av. Altındere, iddiaya göre Av. Çatal’ın yanlış beyanlarını düzeltmek üzere söz aldığını, bu sırada Av. Çatal’ın, kendisine yönelik, elini kaldırarak “Sözümü kesme lan” dedi. Mahkeme hakimi tarafları sükunete davet etti; söz konusu ifadeleri ise zabta geçirdi. Av. Altındere anılan ifadelerini kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesi ile hakaret davası açtı. Av. Yaprak B. Tanrıverdi’nın mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde Av. Çatal’dan 50 bin TL tazminat istendi.

‘HER DEFASINDA SÖZÜMÜ KESTİ’
Dava Mersin 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açıldı. Av. Çatal ise mahkemeye verdiği savunmada özetle şunları belirtti: “Duruşmalarda, söze her başlayışımda, müdahalede bulundu.  Hâkim, davacıyı (Av. Altındere) susturmada gecikince, karşılıklı tartışma yaşandı. ‘Sözümü kesme lan’ bir birikimin sonucuydu. Davacıyı susturabilmek için söyledim. Sövme veya hakaret düşüncem yoktu.”

‘TAZMİNAT GEREKTİRMEZ’
Mahkeme dava ile ilgili gerekçeli kararını geçtiğimiz 17 Temmuz’da açıkladı. Kararda ‘lan’ sözcüğünün sövme niteliğinde değil kaba bir ifade olduğu belirtildi. Mahkeme, bu ifadenin, davacının kişilik haklarına bir saldırı oluşturmayacağına, tersine söyleyen kişiyi küçük düşüreceğine hükmederek davanın reddine karar verdi. Kararın temyiz edilecek.

[email protected]