Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamasında;
“Her biri ayrı bir değer, her bir ayrı bir dünya olan çocuklarımızın bedensel ve zihinsel yönden sağlıklı gelişmeleri, soran, sorgulayan ve araştıran özgür birer birey olarak yetişmeleri için hem ailelere hem de devlete ve ilgili kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. 
Cumhuriyetin nitelikleri arasında sosyal devlet olgusu da bulunmaktadır. Anayasanın 41. Maddesi “Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır..”şeklinde düzenlenmiştir. Ancak, veriler incelendiğinde çocuklarımızın her türlü sömürüye ve şiddete maruz kaldıkları ortadadır. 
Eğitim sistemine deneme yanılma yönteminin uygulanmaya çalışılması, sınav sistemi, kredi sistemi, müfredat, 4+4+4 yönteminin getirdiği sorunlar, çocuklarımıza yönelik cinsel istismar, çocuk işçiliği, suça sürüklenen çocuklar ve küçük yaşta yapılan evliliklerle giderilemeyecek travmaları yaşayan çocuklarımızın, sağlıklı bireyler olarak yetişebilmeleri için Adana Barosu olarak, üzerimize düşen görevleri yerine getirmek adına “Çocuk Adalet Sistemi” konulu çalışmamızı yapmaya karar verdik. Dileğimiz, gerek Anayasamızda, gerekse altında imzamızın olduğu evrensel hukuk sözleşmeleriyle benimsenmiş hakların çocuklarımıza sunulması, bu hakların yaşama geçirilmesi sonucunda mutlu ve huzurlu birey, mutlu ve huzurlu bir toplum oluşturmak mümkündür.
Çocukların cinsel istismarı, suça sürüklenen çocuklarımız, çocuk işçiliği ve küçük yaşta yapılan evliliklerle (çocuk gelinler) mutsuz ve umutsuz bir yaşama sürüklenen çocuklarımıza ilerde büyük travmalar yaşatacak bu sorunlarını baromuz Çocuk Hakları Komisyonumuzla birlikte irdelemeye ve kamuoyunun dikkatini çekerek gereken bilgilerin verilmesi adına 21.04.2014 Pazartesi günü saat: 14:00’da Seyhan Oteli Toros Salonu’nda “Çocuk Adalet Sistemi” konulu çalışmamız düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda alanında yetkinleşmiş isimler bilgilerini bizlerle paylaşacaktır “

ÖNEMLİ İSİMLER KONUŞACAK
“Çocuk Adalet Sistemi” konu başlıklı çalışmamızda, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen (Çocuğun Cinsel İstismarı ve Adli Tıp Boyutu), Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem (Çocukların Cinsel İstismarı), Adana Adliyesi Çocuk Bürosu Savcısı Cumali Tülü (Suça Sürüklenen Çocuklar ve Ceza Soruşturması) ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu Üyesi Avukat Şahin Antakyalıoğlu (Çocuk Gelinler) konusunda farklı ve önemli bilgiler sunacaktır.