KOCASAKAL bugün başlayan İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ezberi tekrarladı; Türkiye, devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür, üniter devlet, bayrak, Cumhuriyetin temel ilkeleri, Atatürk devrimleri…..

Bütün bunlar ilkokul sıralarında öğretilmeye başlanan, orta ve lise öğreniminde tekrarlanan,  herkesin ezberlediği sloganlardır. KOCASAKAL’ı dinlerken kendimi okul müsamerelerinde hissettim.

KOCASAKAL avukatlık mesleğinden bahsederken “bütün avukatların cübbeyi giyince siyasi düşüncelerini bir yana bırakıp bir olmaları gerekir, meslek için hepimiz biriz..” dedi ..

Hiç de gerçekçi değildi bu sözler. Avukatlar cübbelerini duruşmalara girerken giyerler ve orada işleri birbirinin canına okumaktır. Avukat avukatın kurdudur.

Zaten Kocasakal için gerçeğin bir önemi yoktu. Avukatların büyük kitlesi bu sözleri alkışlıyordu.. Bayrak, ülkenin bölünmezliği, üniter devlet, cübbe yetiyor avukatlardan alkış almaya..

Kocasakal,  KOBANE’den bahsederken iktidar ağzı ile Ayn El Arap dedi. Arapça’yı Kürtçe’ye tercih etti.

Aynı Kocasakal HSYK’dan umutlu olduğunu söylüyordu.

Kocasakal’ı dinlerken siyahların özgürlüğü için bütün bir yaşamını tehlikeye atan, 30 yıl hapis yatan Avukat Nelson Mandela, bir beyaz olmasına, işverenlerin peşinde olduğu bir ceza avukatı olmasına karşın ABD’de siyahların haklarını savunan Avukat  Clarence Darrow, hukuk öğrencisi iken düzene isyan eden, 25 yaşında faşist darbe yönetimince idam edilen, idam sehpasına giderken “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının emperyalizme karşı savaşı” diye bağıran Deniz GEZMİŞ geldi aklıma ve düşündüm:

Halkın ortak değerleri yerine, emek, özgürlük, eşitlik yerine egemenlerin ortak değerlerini savunan Kocasakal ile savunma ve mücadele tarihine geçmiş bu yüce insanların ne benzerliği var?.. Hayatlarında bir gün bile değil hapis gözaltı görmeyenlerin özgürlük adına söyleyecek sözleri yoktu.

Baro başkanı zırhı ile gidip Silivri mahkemesinde adil yargılanma istemeyi bir marifet görüyoruz. Bütün avukatların her gün yapmaları gereken bir talep bu.. Böyle kahraman olunmaz..

Adama sormazlar mı dilinden düşürmediğin adil yargılanma talebine ne oldu? Bu talep sadece Balyoz ve Ergenekon için miydi?

Uzun konuşmasında adil yargılanma hakkını, insan haklarını kıyısından köşesinden geçen Kocasakal bir özgürlük, insan hakları, demokrasi ve çağdaşlık savunucusu değildi.

O bizden değil, devrimci mirası savunmuyor.
Rahmi Ofluoğlu