Eski DEP Genel Başkanı Yaşar Kaya 21 yıl sonra Türkiye'ye dönüyor. İfade verdikten sonra serbest kalacak olan Kaya'nın "Neye mal olacaksa olsun artık Türkiye'ye dönmek istiyorum" dediği öğrenildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Türkiye ’ye 3 ay içinde dönmesi halinde tutuklanmayacağı yönünde verdiği güvence sayesinde 21 yıldır yurtdışında yaşayan DEP’in eski genel başkanlarından Yaşar Kaya bugün Türkiye’ye dönüyor. Kaya, Ankara Adliyesi’nde ifade verdikten sonra serbest bırakılacak. Kaya’nın avukatı Levent Kanat, müvekkilinin son günlerini Türkiye’de geçirmek istediğini kendisine ilettiğini söyledi.
Sürgündeki Kürt Parlamentosu ile Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi olmak suçundan 31 kişinin yargılandığı davada Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Şubat’ta sürpriz bir karar aldı. Kaya’nın avukatı Levent Kanat, mahkemeye verdiği dilekçede, “Müvekkilim Yaşar Kaya dosyada önce de sunduğumuz doktor raporlarından anlaşılacağı üzere 2 defa bypass ameliyatı olmuş olup, kalp rahatsızlığı vardır. Yine dosyadaki nüfus kaydına göre müvekkilim 1938 doğumlu olup, 76 yaşındadır. Halen daha da hastanede tedavi görmektedir. Sağlık problemleri vardır. Mahkemece güvence belgesi verilmesini istiyoruz” dedi. Avukatının bu talebi üzerine mahkeme, sağlık sorunları bulunan Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya hakkındaki yakalama kararını kaldırdı ve 3 ay içinde Türkiye gelmeleri halinde tutuklanmama güvencesi verdi.
Önce ifade verecek
Verilen güvence kapsamında 21 yıldır Almanya’da yaşayan Yaşar Kaya bugün öğlen saatlerinde Türkiye’ye gelecek. Kaya’yı İsmail Beşikçi ve dostlarının karşılaması bekleniyor. Kaya, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ifade verecek. Verilen ‘güvence belgesi’ kapsamında Kaya ifade verdikten sonra serbest bırakılacak. Kaya’nın avukatı Levent Kanat, müvekkilinin yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre Almanya’da hastanede tedavi gördüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Müvekkil, Almanya’daki oturma iznini riske atarak bugün Türkiye’ye dönüş yapıyor. Kendisiyle yaptığımız görüşmede ‘neye mal olur olsun Türkiye’ye dönmek istediğini’ bize bildirdi. Ömrünün geri kalanının Türkiye’de sürdürmek istediğini iletti. Mahkemenin tutuklamayacağına ilişkin güvence verdiği diğer kişiler Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya ise bu ay için Türkiye’ye dönmek için işlemler başlattılar.”
Kaya, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, “21 yıl sonra aileme, insanlarıma ve halkıma kavuşmak güzel bir olay. Dostlarımla buluşacağım. Daha sonra Doğubeyazıt’a giderek annemin mezarını ziyaret edeceğim” demişti.

1994’te yurtdışına çıktı

Almanya’da ‘siyasi mülteci’ statüsünde yaşayan 72 yaşındaki Yaşar Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a bir mektup göndererek Türkiye’ye dönmek istediğini belirtmişti. Kars’ın Digor ilçesinde 1938 yılında dünyaya gelen Kaya, 49’lar davasında tutuklanmıştı. 1959’da serbest kalan Kaya, 1968’de Konya’ya sürgün gönderilmişti. 1991 yılında İstanbul ’da Kürt Vakfı’nın kuruluşunda bulunan Kaya, Özgür Gündem gazetesini yayın hayatına kazandırdı. HEP’in kapatma davası sürerken 7 Mayıs 1993’te kurulan DEP’in Genel Başkanlığı’na getirilen Yaşar Kaya ve 7 parti yöneticisi Ankara DGM kararıyla tutuklandı. 1994’te Türkiye dışına çıkarak Almanya’nın Köln şehrine yerleşti.

Radikal