Yargıtay’ın 2009’da verdiği karar, sadece çıkartılan kanunların değil, alınan içtihat kararlarının da ne Yargıtay ne de mahkemelerce uygulanmadığını ortaya koydu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 2009’da, olası kastla işlenen suçlarda haksız tahrik indirimi yapılamayacağına hükmettiği ve bu kararını ‘içtihat kararı’ olarak aldığı ortaya çıktı. Buna göre, bir eylemin sonucunda bir suçun işlenebileceğini öngören, yani alkollü araba kullandığında kaza yapabileceğini düşünmesi gereken kişilere verilen olası kast cezasında ‘haksız tahrik’ nedeniyle indirim yapılamayacaktı. Ancak bu içtihada mahkemeler bir yana Yargıtay bile uymadı. Çağdaş Gemik, Emrah Barlak ve Ethem Sarısülük gibi polis kurşunuyla yaşamını yitirenlerin davalarında, olası kast suçundan verilen cezalarda tahrik indirimi uygulanarak içtihat kararı yok sayıldı.
Şahbaz’la gündeme geldi
Olası kast suçunda haksız tahrik indirimi uygulanması, son olarak Ankara’daki gezi parkı eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü öldüren polis memuru Ahmet Şahbaz’la birlikte kamuoyu gündemine geldi. Mahkeme, Şahbaz’ı önce kasten adam öldürmek suçundan müebbet hapse mahkum ederken, daha sonra olası kast suçuyla birlikte haksız tahrik indirimi uygulayarak cezasını 7 yıla kadar indirdi. Son kararı Yargıtay verecek.
Sarısülük’ten önce Çağdaş Gemik ve Emrah Barlak’ın öldürülmesiyle ilgili davalarda da benzer kararlar verildi. Antalya’da motosiklete binen Gemik’i, “dur ihtarına uymadığı” için tabancayla vurarak öldüren polis memuru Mehmet Ergin, önce kasten adam öldürmek suçundan müebbet hapse, sonra olası kast suçu uygulanarak 20 yıla mahkum edildi. Ancak bu ceza da Yargıtay’ın suç vasfını kasten yaralama olarak değiştirmesiyle 13 yıla kadar indi. İzmir’in Karabağlar ilçesinde, tartıştığı Emrah Barlak’ı silahla öldürüp, iki kişiyi yaralayan polis memuru İ.K.’nın yargılandığı davada da savcılık ‘indirim’ istedi.
Emsal karar varmış
Failin suçun maddi unsurlarının gerçekleşebileceğini, fiilin bazı neticelerinin meydana gelebileceğini kabul ettiği durumlarda uygulanan olası kast suçuna haksız tahrik indirimi uygulanmaya devam edilirken, Yargıtay’ın 2009 tarihli bir içtihat kararı ortaya çıktı.
Batman’da gerçekleşen olayda bir kadın, kocasına ateş etmemesi için yalvardığı sırada sanık tarafından açılan ateş sonucu kasık bölgesinden yaralanarak hayatını kaybetti. Dava sonucu sanık, olası kast suçundan haksız tahrik indirimiyle mahkum edildi. Temyiz üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı bozdu. Emsal olan kararda, “Sanık (Naif) hakkında maktule Sebiha’yı öldürme suçundan kurulan hükmün incelenmesinde, olası kastla işlenen suçta tahrik hükümlerinin uygulanamayacağı gözetilmeden yazılı şekilde uygulama yapılarak sanık hakkında eksik ceza tayını bozmayı gerektirmiştir” denildi.

http://www.milliyet.com.tr/-olasi-kast-ta-haksiz-tahrik-gundem-1941197/