Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Hukuk Komisyonu üyesi avukat Rıdvan Yıldız, piyasada kendilerini pazarlama şirketi, network marketing şirketi gibi adlarla tanıtarak, bir sisteme üye olup, yeni üyeler kazandırması karşılığında büyük paralar kazanma vaadinde bulunan saadet zinciri sistemlerine karşı tüketicileri uyardı.

Av. Yıldız her gün onlarca şikâyet aldıklarını ifade ettikten sonra açıklamalarını şu şekilde sürdürdü “ Yeni Tüketici Kanunu ile yasaklanmasından sonra piramit sistemleri işletenler kanunun arkasından dolanmak suretiyle ürün ve hizmet satışı yaptıklarını ileri sürmektedirler.  Ürün satışının aldatmaca olduğu aslında bu sistemlerin bir saadet zinciri olduğunu anlamak hiç de zor değil. Örneğin normalde 250 TL maliyeti olan bir internet sitesi 750 USD’ye satılmaktadır. Bu bile tek başına bu sistemlerin şüphe çekmesi için yeterlidir” dedi.

'DOLANDIRICILIK SUÇU OLUŞUR'

Avukat Yıldız açıklamasında, “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girene kadar piramit satış sistemleri hakkında yasal bir düzenleme mevcut değildi. Yasal boşluktan yararlanarak piramit satış sistemi kurulabiliyor, bu tür organizasyonlarla kendilerine pazarlama, network marketing gibi isimler veren bazı açıkgözler herhangi bir engelle karşılaşmadan rahatça varlıklarını sürdürebiliyorlardı. 6502 sayılı kanunun 80. Maddesi bu sistemleri kesin olarak yasakladı. Yürürlüğe girmiş olan yeni Tüketici Kanunu’na göre, katılımcıların bir miktar para veya mal ortaya koymak suretiyle sisteme aynı koşullar altında yeni üyeler kazandırmasına dayalı organizasyonların kurulması, yayılması ve tavsiye edilmesi suç olup, bu fiilleri işleyenler TCK’daki dolandırıcılık suçunu işlemiş olurlar” dedi.

BÜYÜK KAZANÇ VAADİ

Av. Yıldız “ Her gün bu şekilde yüzlerce insan dolandırılmakta, aldatılmakta ve bazen bunun farkında bile olmamaktadır. Günümüzde dolandırıcılar insanların zaaf, korku ve umutlarına yönelerek insanları kandırmaktadır. Bu sahtekarlar organizasyonlarını pazarlama, network marketing gibi isimlerle ve etkili reklamlarla tanıtarak, genç insanlara kolay yoldan zengin olmayı vaat etmektedir. Vatandaşlar kendilerine kolay yoldan para kazanma vaadi sunan sistemlere karşı dikkatli olmadır.” Diyerek açıklamalarına devam etti.

'BAKANLIĞA ŞİKÂYET EDİN'
Konuyla ilgili Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise Piramit sistemlerin aslında saadet zinciri olduğunu, “Bu sistemler yasal olmasaydı devlet müdahale ederdi.” şeklinde iddialarla vatandaşların dolandırıldığını ifade etti. Ağaoğlu, “Devletimizin tüketici sorunları karşısında refleks göstermekteki hantallığı bu sahtekârlara dayanak olmaktadır. Devlet sorunlar iyice büyümeden toplumda infial meydana gelmeden müdahale etmelidir.  Bu hayal tacirlerinin mağdurları, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün www.tuketici.gov.tr adresine şikâyet edebilecekleri gibi, Cumhuriyet Savcılığına da başvurarak, Tüketici Kanunu’nun 77. Maddesinin 17. Fıkrasına göre bu sistemi kuran, yayan ve teşvik edenlerin cezalandırılmalarını sağlayabilirler” şeklinde konuştu.


http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27817613.asp