ESKİŞEHİR’de Gezi eylemleri sırasında, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz’ın (19) dövülerek öldürülmesine ilişkin görüntüleri, kurtarması gerekirken iki kez silen Bilirkişi Serkan Uğurluoğlu hakkında ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik’ suçlamasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi istemiyle iddianame düzenlendi.

Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesi sonrasında, hiç kayıt yapmadığı iddia edilen Harman Ermek Fırını’nın güvenlik kamerası harddiski, bilirkişi olarak atanan Osmangazi Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Serkan Uğurluoğlu’nda verildi. Uğurluoğlu, 26 Haziran 2013’teki raporunda, “Fırına ait diskin içeriğinde bir veri tespit edilememiş, disk boş olarak görülmüştür” dedi. Ardından aynı hardisk, Jandarma Kriminal Dairesi’ne gönderildi.

JANDARMA KURTARMIŞTI

Korkmaz’ın dövüldüğü ana ilişkin görüntüleri kurtararak geri getiren jandarma raporunda, kayıtların dört kez silindiğini tespit etti. Kayıtların ilk olarak 6 Haziran 2013’te, Korkmaz’ı akrabalarıyla birlikte yere düşürüp tekmeleyen fırıncı İsmail Koyuncu tarafından iki kez “formatlama” yoluyla silindiği ve ertesi gün polise verildiği anlaşıldı. 3’üncü ve 4’üncü silme işlemlerinin ise 21 ve 22 Haziran’da yapıldığı belirlendi. Harddiskin bu tarihte, bilirkişi sıfatıyla görevlendirilen Uğurluoğlu’nda olduğu, görüntüleri kurtarması istenen bilirkişinin ‘formatlama’ yoluyla silme işlemi yaptığı ortaya çıkmıştı.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Uğurluoğlu, “Görüntüleri açmak için çalıştığını ancak başaramadığını, format atmadığını, veri kurtarma programlarıyla aldığı imaj üzerinde çalışma yaptığını, imaj üzerinde bu görüntüleri elde edemeyince disk üzerinde veri kurtarma programlarıyla çalıştığını” anlattı. Kayıtları silmek istese veriler üzerinde yeni kayıt yapabileceğini savunan Uğurluoğlu, diskleri ‘Encase’ ve ‘SFrorensis’ programı ile imaj alarak içeriklerini araştırdığını, silinmiş dosya olması ihtimaline karşılık veri araması yaptığını ve diskin Jandarma’ya gönderilmesi yönünde öneride bulunduğunu anlattı.

GEREKEN ÖZENİ GÖSTERMEDİ

Savcı Hasan Ali Erkan, “Bilirkişinin gerçeğe aykırı mütalaada bulunduğunu ve görevinin gereğini yerine getirdiği sırada gerekli özeni göstermediğini” belirterek, Uğurluoğlu hakkında 11 Kasım’da iddianame düzenledi. İddianamede, Uğurluoğlu hakkında TCK’nın 276. maddesine göre ‘Gerçeğe aykırı bilirkişilik’ iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianame, Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ali İsmail Korkmaz Davası’na 26 Kasım’da yine güvenlik sebebi nedeniyle Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.


http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27639343.asp