Eski CIA direktörü ve ABD Savunma Bakanı Panetta, anılarında ABD’nin KDHC’ye nükleer saldırı planladığını yazdı.

(soL - Dış Haberler) Eski CIA direktörü ve ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, anılarında ABD’nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) dönük savaş planlarında nükleer saldırı olasılığının da yer aldığını yazdı.

Panetta, 2010 yılında Güney Kore’nin başkenti Seul’da gerçekleşen bir brifingde, ABD Güney Kore güçlerinin komutanı General Walter L. Sharp’ın eğer KDHC güçleri Güney Kore’yle aralarında bulunan askerden arındırılmış bölgeyi geçerse nükleer seçeneğinin masada olduğunu açıkça belirttiğini yazdı.

Panetta kitabında, “Eğer Kuzey Kore sınırı geçseydi, Güney Kore’yi savunmak için gerekirse nükleer silah kullanılması planlanmıştı,” ifadelerini kullandı. Panetta ayrıca, o dönem Kore yarımadasında gerçekleşecek bir savaş olasılığının yalnızca bir varsayım olmadığına dair güçlü bir kanı olduğunu da ekledi.

Panetta’nın itiraf niteliğindeki yazılarına farklı tepkiler geldi. CIA’nın eski Kore uzmanlarından biri Newsweek’e “tipik bir odun kafalılık örneği” yorumunda bulundu. Donanma Savaşı Koleji’nin Kore uzmanlarından Terence Roechrig, Güney Kore’nin uzun süredir ABD’nin “nükleer şemsiyesi”nin koruması altında bulunduğunu ve Panetta’nın açıklamasının beklenmedik olmadığını söyledi.

ABD’nin taktik nükleer silahları 1958 yılında Kore yarımadasına yerleştirmeye başladığı biliniyor. 1950-1953 yılları arasında yaşanan Kore savaşı bir ateşkes anlaşmasıyla sonlanmadı. KDHC ve ABD müttefiki Güney Kore teknik olarak halen savaştalar. İki ülke arasındaki gerilim zaman zaman yükseliyor.


http://haber.sol.org.tr/dunyadan/abd-itiraf-etti-2010-yilinda-koreye-nukleer-saldiri-planladik-haberi-98723