Kobani eylemleriyle sekteye uğrayan çözüm sürecinin yeni döneminde müzakerelere geçiliyor. Öcalan'ın mutlak eylemsizlik çağrısı yapması, Hükümet'in ise 16 kişilik İzleme Kurulu ve İmralı'da Öcalan için sekretarya kurması gündemde...

ÖCALAN'A EV HAPSİ

Bu yeni süreçte diyalog aşamasından müzakere aşamasına geçilecek, flaş adımlar atılacak. Bu adımların en önemlisi de "Abdullah Öcalan'ın İmralı'da ev hapsine çıkarılması" maddesi olarak görülüyor.

ADRESİ DE BELLİ

Al Jazeera'nin haberine göre, Öcalan'ın ev hapsini geçireceği yer Adalet Bakanlığı'na bağlı İmralı Adası'nda bulunan Mete Tesisleri olarak düşünülüyor.

Süreçte yeniden bir tıkanmanın olmaması durumunda, tarafların talepleri "müzakere süreci dönemi"nde tek tek hayata geçirilecek.

AL JAZEERA TÜRK'ÜN EDİNDİĞİ BİLGİLERE GÖRE, BUGÜN İTİBARİYLE ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANAN ÖNEMLİ ADIMLAR ŞUNLAR;

- HDP heyetine Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık dahil olacak. (Bu Pazar İmralıziyaretiyle başlıyor.)

- Öcalan Kandil'e 'mutlak eylemsizlik' çağrısı yapacak. (Kandil çağrıyı değerlendirecek)

- Öcalan'ın çalışmalarına yardımcı olacak beş mahkûmdan oluşan sekretarya oluşturulacak. (İmralı'daki mahkumlar yerine yeni mahkumlar gelecek. Araştırma yapacak, kayıt alacaklar. Öcalan'ın yardımcıları olarak çalışacaklar. Bu mahkumlar örgütün cezaevlerindeki önemli isimlerinden oluşacak.)

- İzleme Kurulu kurulacak. (16 kişilik akil insanlar ve dışarıdan üç isim olacak. Konunun 30 Kasım'daki HDP heyetinin görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen isimlere Öcalan'ın onay vermesiyle birlikte kısa süre içinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor.)

- Ağır hasta mahkumlar serbest bırakılacak. (Hasta mahkumlar konusu birçok görüşmede gündeme geldi ama şu ana kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı. HDP'ninİmralı heyetinin geçen hafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmesinde konu yeniden gündemdeydi. Bakan Bozdağ, konuyla ilgili 'düzenleme yapacağız' dedi. Hasta mahkumlar konusu, Hükümetin Yol Haritasının üçüncü maddesinde yer alıyor.)

- Öcalan ev hapsine alınacak. (Adalet Bakanlığı'na bağlı İmralı Adası'nda bulunan Mete Tesisleri düşünülüyor.)

- Gazeteciler İmralı'ya giderek Öcalan ile görüşebilecek.

- Öcalan, silahsızlanma çağrısı yapacak. (Çağrıyı Kandil değerlendirecek. Örgütün çağrıya uyduğunu açıklamasıyla, isteyen örgüt militanları Türkiye'ye gelerek siyasete katılacak. Geri dönenlerin, özellikle kadro partisi olarak kurulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bünyesinde siyaset yapması bekleniyor. Dönmek istemeyenler Türkiyesınırları dışına çekilecek. PKK'nın yöneticilerinin başka bir ülkeye gitmeyecekleri,Kandil'de kalmaya devam edecekleri belirtiliyor.)

- Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) değişiklik ile geri dönüş yasası Meclis'e sunularak çıkarılacak.

Türkiye'nin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki bazı maddelere koyduğu çekinceleri kaldıracak. (Böylece yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek.)

- Genel af.