Cumhuriyet/Ankara Bürosu- Balyoz davasının gerekçeli kararında, sanıkların cezalandırılmasının dayanakları arasında 2 Kasım 2008 tarihinde yapılmış bir “ihbar”ın tarihi “gizlenerek”, sanki 2003 yılındaki bir eylem icra edilmiş gibi değerlendirildiği anlaşıldı.

Gerekçeli kararda Gölcük Donanması’ndaki aramada cami ya da belediye hoparlöründen çevredekilerin de duyacağı şekilde yapılacak dini yayının ardından, “ortalığı karıştırmak için” polise ihbarda bulunulacağı ve “bunların (AKP’yi kastederek) artık hadlerini çok aştığını” ifade edecek şeklinde notlar bulunduğu belirtildi.

Kararda, “Bahse konu ihbarın yapıldığı dönem tutulan tutanaklar ve bilgisine başvurulan kişilerin beyanlarından planın icra edildiği ve ihbarın belirtildiği şekliyle yapıldığı, Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü’nün ihbar kayıt defteri ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait dinhizmetleri@diyanet. gov.tr adresine gönderilen ihbarın mevcut olduğu, maddi olgunun bu açıdan da dijital delilleri doğruladığı anlaşılmaktadır” denildi.

Gerekçeli kararda bu ihbarın hangi dönemde yapıldığına ilişkin bir bilgiye ise yer verilmemesi dikkat çekti. Avukat Celal Ülgen bunun nedenini ve bu belgeyle amaçlananın “Dönem yok çünkü 2003 sahte Balyoz harekât planının yapıldığı dönem diye aldatmak istiyorlar. ‘Tutulan tutanaklar ve bilgisine başvurulan kişilerin beyanlarından planın icra edildiği’ denilerek sanki Balyoz harekât planı icra edilmiş gibi gösterilmek isteniyor” biçiminde aktardı.

Avukat Celal Ülgen, 2003 yılında Çetin Doğan’ın kalp ameliyatı olduğu için darbenin akim ve teşebbüs derecesinde kaldığını gerekçelendirmeye çalışan mahkemenin bu savını “02.11.2008 tarihinde [email protected] adresine yapılan mail ihbarının tarihini gizleyerek kanıtlamaya çalıştığını” ileri sürdü.

‘Sahte dijitalleri doğrulama çabası’

Polis raporunda gerekçede anlatılan ihbarların tarihlerinin açıkça görüldüğünü ancak kararda bilerek bunların gizlendiğine işaret eden Ülgen, “Üç ihbarın tümünü de Hakan Kaya adlı polis alıyor. Mahkeme 2003 yılanda akim kaldığını iddia ettiği ve sanıklara ceza yağdırdığı kararındaki temel savını gerekçelendirmek için e-mail ihbarı ile tarihlerini gizleyerek sahte dijitalleri doğrulama çabasına giriyor” dedi.