CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının kumpasa uğrayarak suçsuz yere cezaevlerinde tutsak edildiği iddialarınıın araştırılması için Meclis araştırma komisyonu tarafından araştırılmasını istedi.
Daha önce Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’ “Sessiz Çığlık, Vardiye Bizde” eylemlerine katılarak konunun TBMM’de araştırılması gerektiğine dikkat çekmiş ve bir komisyon kurulmasını istemişti.
TSK personeline en büyük darbenin Balyoz Davası ile vurulduğuna dikkat çeken Uğur Bayraktutan, meclis başkanlığına sunduğu önergesinin gerekçesi ise şöyle :

TAMİR ETMEK YILLARI ALACAK
“Sözde Balyoz davası iddiaları ile yürütülen davalar sonucunda TSK’nın değerli personeline, onurlu askerlerine, en büyük darbe Balyoz davası ile vurulmuştur. Bugün 237 farklı kademelerdeki askerin değişik cezaevlerinde tutuklu durumda olduğunu bilinmektedir. Büyük bir çoğunluğu da terfi şansına sahip albaylardır. Ayrıca 52 amiralden oluşan bir kuvvetin 33 Amiralini tasfiye edilmesi çok ciddi bir sorun, büyük bir yaradır. Sadece düşman kuvvetlerinin yaratacağı bu yarayı tamir etmek Deniz Kuvvetlerimizin yıllarını alacaktır.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK İHANETİDİR
Cemaat ve Hükümet kavgasında ağızdan kaçan sözcükler Askerimize yapılan bu tutuklamaların bir komplo, kumpas olduğunu ortaya koymaktadır. Başbakan’ın Başdanışmanı ve aynı zaman da AKP 24. Dönem Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’da Gülen cemaatini kastederek bu durumun Türk ordusuna kurulan bir kumpas olduğu ifadelerini kullanmış ve bu itiraf neticesinde durumun Ülkemiz adına ne kadar vahim olduğunu örneklemiştir. Canını, hayatını Türk Ordusuna feda etmiş, Şanlı ordumuzun Kahraman askerlerine yapılan bu kumpas Cumhuriyet tarihinin en büyük ihanetidir. Hükümet kanadından gelen Kumpas itirafı durumun Ülkemiz adına ne kadar vahim olduğunu özetlemektedir.

AİLELERİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM ÇOK ZOR
Ayrıca bu davaların en büyük mağdurlarının aile bireyleri olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Aile bireylerinin şuanda içinde bulundukları durum çok zor, çok sorunlu olarak görüyorum. 4 yıla yakın süreçte aile bireyleri büyük travmalar, depresyonlar yaşamıştır. Suçsuz yere onursuzlukla suçlanmış, kendilerini ifade etme şansı bile verilmemiştir. Cezaevlerinde kumpas nedeni ile tutsak bulunan tüm TSK personellerinin biran önce özgürlüklerine kavuşmaları gerekmektedir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Genel Kurmay Başkanı örgüt kurmaktan suçlanmış ve büyük bir kumpasın içine düşürülerek cezaevinde tutsak edilmiştir. Bu durum kabul edilebilir, görmezden gelinip unutulabilir bir durum asla değildir. Birçok üst düzey askerimize asılsız suçlamalar yapılmış, gerçek olmayan dijital verilerle adeta suçlu gösterilerek toplum önünde itibarsızlaşma eylemlerine gidilmiş ve neticesinde TSK’nın nitelikli birçok personelini ordudan tasfiye etme gayreti gösterilmiştir.

TBMM BİR AN ÖNCE ARAŞTIRMALI
Tüm bu iddiaların aydınlanması için, bu kumpası planlayanların, icra edenlerin de adalet önüne getirilmesi gerekmektedir. Durumun aydınlığa kavuşması, bu sıkıntıları yaşayan ve üzerine kirli senaryolarla çamur atılan TSK personelinin en temel hakkıdır. Adalet önünde bu çirkinliği, ihaneti senaryolaştıranların ve aktif görev alanların Adalet önünde hesap vermesi gerekmektedir. Bu durum Hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin olmazsa olmazıdır. Meclis’te kurulacak bir araştırma komisyonu sayesinde, bu konularda bilgisi olan, açıklamalarda ve ifadelerle bulunacak, hakimler vardır. Savcılar vardır. Bulundukları dönemde bu oynanan kumpasın nasıl gerçekleştiğini bilen ve zaman zaman bunu kamuoyuna da açıklamaktan çekinmeyen hakimler ve savcılar vardır. Bunların ifadesine mutlaka başvurmalıdır. Yine bu kumpasın planlanmasında ve icrasında rol alan, polislerin durumunu bilen polisler vardır. Balyoz, Ergenekon, Oda TV gibi birçok davaların çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulacak Araştırma Komisyonu biran önce oluşturulması ve bütün bu iddiaların aydınlatılarak kamuoyuna paylaşılması ivedilikle gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar ışığında, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının kumpasa uğrayarak suçsuz yere cezaevlerinde tutsak edildiği iddialarının kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu tarafından araştırılması, görülmesi ve tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve içtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırma komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.”




Sözcü