Gaziantep'te aynı aileden üçü kadın dört kişiyi döven ve yakın mesafeden biber gazı sıkan polislerin 'yaralama' suçlamasıyla yargılandığı davada hakim, "Bu eylem ve davranışlar, işkencedir" diyerek, görevsizlik kararıyla dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermişti. Fakat Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi, "İşkence değil, yaralamadır" görüşünü savunup görevsizlik kararını kaldırdı.
RADİKAL- Gaziantep’te iki yıl önce bir trafik kazasına karışan M.K. iddiaya göre polislerle tartıştı. Tartışma büyüyünce 20 polis, M.K. ve ailenin diğer üyelerini tartakladı. Aileye biber gazı sıkılırken, baba M.K. da elleri kelepçelenerek gözaltına alındı. Şahinbey Polis Merkezi’ne götürülen aile fertleri burada dövülürken, iddiaya göre, teşhis odasına eli arkadan kelepçeli şekilde konulan M.K.’nın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldı. Arabanın kaputundaki kan izleri, darp bulguları ve polis merkezinin kamera görüntüleri üzerine sekiz polis hakkında ‘yaralama ve hakaret’ iddiasıyla, aile için de ‘memura direnme’ suçundan dava açıldı. Gaziantep 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Hâkim Orhangazi Ertekin, polislerin bu eylemlerinin TCK’nın 94. maddesi kapsamındaki işkence suçuna girebileceği gerekçesiyle görevsizlik kararı vererek, dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. 

Hakim Ertekin, gerekçeli kararında, M.K.’nın gözaltına alınması, kelepçelenmesi ve zorla karakola kadar götürülmesi aşamalarında onurunun kırıldığını belirterek, elleri kelepçeli haldeyken kamera kaydı olmayan bir odaya konmasının ise “
kamu görevlilerinin onur kırıcı ve aşağılayıcı davranış içinde olduğuna dair” şüphe yarattığını belirtti. Kelepçeli M.K.’nın odada biber gazına maruz kaldığı, hırpalanmış ve gömleği yırtılmış halde olduğuna işaret eden Ertekin, bunun da insanlık dışı ve onur kırıcı olduğunu kaydetti. Hakim Ertekin, dört kişinin ayrı noktalarda yaşadığı şiddetin sistematik olduğuna işaret etti. Ertekin, biber gazı kullanımı konusunda polislerin ölçüsüz bir inisiyatif kullanamayacağını, yakın mesafeden gaz sıkamayacağını vurgulayarak, “Biber gazının yersiz, orantısız kullanımının, hem yarattığı maddi sağlık sorunları hem de manevi olarak onur kırıcı niteliği gereği, işkence suçuna ilişkin sistematik ve tanıma uygun düşecek bir görev ve faaliyet biçimi olarak öne çıkan fiillerden olabileceği hususu da ilgili mahkemece değerlendirilmelidir” dedi. 

Sanıkların itirazı üzerine görevsizlik kararı, Gaziantep 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne geldi. Mahkeme, 28 Ağustos’ta verdiği kararda, “İddianamede olayın anlatılış şekli, tanık, sanık, katılan sanık ve katılan beyanları, mevcut raporlar, kamera kayıtları birlikte değerlendirildiğinde itirazların kabulü ile görevsizlik kararının kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir” dedi. Davaya, 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.


http://www.radikal.com.tr/turkiye/biber_gazi_sikip_dovmek_iskence_degilmis-1220688