Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 yıl önce imara açılan Kuzey Ormanları’nın bulunduğu Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesiyle ilgili çok çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. Halktan ve Meclis’ten gizlenen 4 bakan hakkındaki fezlekede yer alan yasal dinleme kaydı bölgenin imara açılmasını 12. cumhurbaşkanı seçilen, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın istediğini belgeliyor. 

'ADAMLAR İFLAS EDECEK DİYOR,  MUTLAKA'
Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız’ın, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, “Beni Başbakan’ın eşinin özel kalemi aradıydı beni, yani onun için çıkması lazım” dediği dinlemeye takılıyor. Erdoğan Bayraktar’ın fezlekesinde yer alan ve Adalet Bakanlığı’ndaki dosyaya giren yasal dinleme kaydına göre bölge imara “Emine Erdoğan’ın bir arkadaşının bölgede arsası olduğu, iflastan kurtarmak için böyle bir girişimde bulunulduğu” gerekçesiyle açılıyor. Bayraktar’ın da bürokratına, “Başbakan beni aradı Gümüşdere Kısırkaya’yı soruyor... adamlar iflas edecek diyor mutlaka mutlaka” sözleri yine dinlemeye takılıyor. Fezlekeye göre yasal dinleme kaydı Temmuz 2013’te oluyor. Bir ay sonra ise Ağustos 2013’te Sarıyer’deki Gümüşdere ve Kısırkaya bölgeleriyle ilgili “imar planı değişikliği” askıya çıkıyor. Bölgedeki 600 dönümlük arazi 3 ay önce Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca“özelleştirme” kapsamına alındı.

20 Ağustos 2013...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Sarıyer Gümüşdere ve Kısırkaya bölgesi için hazırladığı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıkar. Söz konusu alan, Kuzey Ormanları’nın olduğu bölgede yer alır ve aynı zamanda 3. derece sit alanı statüsündedir. 3. köprüye yakınlığıyla dikkat çeken iki bölge yeni imar planıyla yapılaşmaya açılır. 

18 Temmuz 2013...

İmar planı değişikliğinden 1 ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız arasındaki telefon görüşmesi 17 Aralık soruşturması kapsamında yasal dinlemeye takılır.

600 DÖNÜM ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDI

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre Yaşamsal önemde olan ve Kuzey Ormanları’nı içerisine alan bölge İstanbul’un son kalan nefes borularından biri olarak tanımlanıyor. Bölgedeki önemli bir tartışmada İstanbul’un en önemli yerel sebze kaynağı Sarıyer Gümüşdere’nin 600 dönümlük tek parça tarım arazisinin özelleştirme kapsamına alınması. 2014 Mayısı’nda Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alınan arazi için Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği direniyor. Dernek bölgenin imara açılmak yerine bir Kent Tarım Projesi’ne dönüştürülmesini öneriyor.

samanyolu haber