Soma’daki bilirkişi heyeti raporu hazırlamaya başladı. Gözlemci Avukat Balkız: “Madenin içi insanı dehşete düşürüyor. Ne dinlenme alanı ne yemek yeme yeri var”
 
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciası sonrası gerekli bilirkişi incelemesinin tamamlanarak, ocak işletmeci şirkete teslim edildi.
 
Geçen 13 Mayıs’ta meydana gelen faciadan sonra bilirkişi heyeti ilk olarak dört gün sonrasında ocağa girdi. Heyetin ilk hazırladığı raporda ocak içerisinde normalin 10 katı yüksekliğinde 500 PPM korbonmonoksit gazı bulunduğu saptandı. Zaman zaman ocaktaki korbonmonoksit seviyesinin yükselmesine rağmen, işçilerin çalışmaya devam ettikleri de yine raporda yer aldı.
 
İlki kadar gidemediler
 
Bilirkişi heyeti, geçen hafta çarşamba günü bir kez daha facianın yaşandığı maden ocağına girdi. Heyet, 1100 metre kadar derine indikten sonra önlerine çıkan yaklaşık su nedeniyle daha ileriye geçemedi. Bunun üzerine kirli havanın bulunduğu başka bir galeriye temiz hava verildikten sonra heyet 400 metre kadar daha yürüdü ve göçüğe yaklaştı. Heyet, ocaktaki yıkıntılardan numuneler ve dört sabit sensörün verilerini aldı. Heyetin, ilk gittiklerinden daha ileriye gidemedi. Heyetin, ileride ocağa girmenin daha tehlikeli hatta imkansız olacağı gerekçesiyle eldeki verilere göre raporlarını hazırlama kararı aldı.
 
‘Tuvalet bile yok’
 
Facianın başından beri etkin olarak görev alan ve keşifte gözlemci olan Manisa Barosu Başkanı Avukatı Zeynel Balkız, madenin içinin insanı dehşete düşürdüğünü, içler acısı bir manzarayla karşılaştıklarını söyledi. Balkız, şöyle konuştu: “Girişten itibaren yürümenin zor olduğu bir alan. Bantların yanında yürüme bölümleri var ancak buralar ya göçmüş, ya da taşlar dolduğu için yürümek imkansız. Binlerce kişinin çalıştığı bir alan orası ama bir tuvalet bile yok. İnsanların ihtiyaçlarını nasıl giderdiklerini anlayamadık bile. Bunun yanında ne dinlenme alanı, ne yemek yiyecekleri bir yer var. Zor koşullarda yaşamaya çalışmışlar. 1400 metreyi 3 saatte gidip gelebildik.”
 
Komisyon patronu ekimde dinleyecek
 
TBMM Soma’daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, bu hafta Çarşamba günü dinleneceği açıklanan Alp Gürkan’ın sağlık sorunları nedeniyle komisyona davetinin ekim ayında bir tarihe ertelenmesi kararı alındığını açıkladı.

http://www.gazetevatan.com/-binlerce-kisi-calisiyor-tuvalet-bile-yok--660741-gundem/