Haberlerde hakkında siyasetçi Hakim diye isimlendirmelerle eleştirilen Hakim Sevgi Övünç’ün Avukatının kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla sosyal medyada konu açıklık getirdi. Meslektaşlarından destek beklediğini dile getiren Avukat Elkan Albayrak’ın İşte o açıklaması.

HAKİM SEVGİ ÖVÜÇ DAVASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
01/04/2014 günü Adalet.org Sitesi’nin Basın Haberleri bölümünde “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Terör Birimi Kuruldu” başlıklı haber yayınlanmıştır. Bu haber içeriğinde ise; “..İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcılardan Ekrem Aydıner ile 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılardan İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydın’ın da aralarında bulunduğu 14 savcı görevlendirildi. Bu birimin başına ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı getirildi…” yer almıştır. 

Hakim Sevgi ÖVÜÇ bu yazının altına “17 Aralık hırsızlık ve yolsuzluklarının üzerini örtmek için 14 tane savcı biraz az değil mi?” şeklinde yorum yapmış, Aynı yorumla ilgili olarak bir meslektaşın Aman hakimim "...17 Aralık Hırsızlık ve Yolsuzluk mu var? Paralel devlet, yamuk millet, montaj sanayi ve fason üretim var.. öyle olmasa bu kadar destek çıkar mıydı?..." şeklideki yorumunun altına "...Biz hukukçuyuz sayın meslektaşım... birileri kumpas, montaj dese de, hırsızlık, yolsuzluk yok mu? paralel devlet nedir? vs... bunları ancak adil yargılandıklarında anlayacağız.. gerisi lafü güzaf..." şeklinde yorum yaparak aslında niyetinin ne olduğunu da açıkça ortaya koymuştur...
Bu yorum yazıldıktan kısa bir süre sonra Sevgi Hanımın yorumu silinmiştir... Sitenin yöneticisi Hakim Aydın BAŞAR bürodan savcı arkadaşların arayarak rahatsızlıklarını dile getirdiğini ve silindiğini bu süreçte dile getirmişti... 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Hadi SALİHOĞLU ise; sabah gazetesine verdiği mülakatta "...müracaat ettik yazıyı kaldırttık..." diyerek, kendisinin aradığını ya da arattığını beyan etmektedir.
Bu yazının yazılmasından iki hafta sonra Sabah gazetesi 17/04/2014 tarihinde yapmış olduğu bir haberde "...Önceki gün basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Kartal Hâkimi Sevgi Övüç hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nu kurduklarını hatırlatan Salihoğlu, "Buraya bir başsavcı vekili ve 14 savcı görevlendirdik. Bunun üzerine adalet.org adlı sitede Kartal Adliyesi'nde görevli hâkim S.Ö. acımasızca 'Hırsızlık ve yolsuzlukları kapatmak için 15 savcı az mı? Diyerek bize ve 35 yıllık meslek hayatına küfretmiştir. Yasal yollara başvuracağım. Zaten müracaat ettik yazıyı kaldırdık" diye konuşmuştu..." şeklinde haber yapmıştır.

Bahsi geçen Büroda görevli olan 5 savcı birbirinin aynısı ayrı ayrı dilekçeler vererek hakim Sevgi Hanım hakkında şikayet dilekçesini İstanbul Adliyesinden 11/04/2014 tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na muhabere kanalı ile UYAP üzerinden göndermişlerdir. 20/04/2014 tarihinde ise İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 2802 sayılı yasa nedeniyle dosyayı Soruşturmaya yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yani Sayın Hadi SALİHOĞLU'na göndermiştir.

BİLGİ NOTU: 2802 sayılı kanun KİŞİSEL SUÇLARDA SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA Başlıklı 93. Maddesinde yer alan "...Hakim ve savcıların kişisel suçları hakkında soruşturma, ilgilinin yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet başsavcısına ve son soruşturma o yer ağır ceza mahkemesine aittir..." hükmünden dolayı soruşturmada HSYK'dan izin alınmamıştır.
23/05/2014 tarihli İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi SALİHOĞLU imzası ile Sayın Yargıç Sevgi ÖVÜÇ'e “…09/06/2014 günün saat 13.30'da ifade için İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi SALİHOĞLU'NUN makamına gelmeniz hususu tebliğ olunur..." yazılı bir celp kağıdı gönderilmiştir.
05/06/2014 günü dosyanın incelenmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına tarafımdan gidilmiş, Başsavcı Hadi SALİHOĞLU ile kalem personeli ile kurulun irtibat sonucu dosyanın HSYK kalem müdüründe olduğu ve kendisine talimat verildiği onun makamında dosyayı inceleyebileceğim belirtilmiştir. Müdüre hanımın yanına gittiğimde kendisine vekalet ibrazı halinde dosyayı incelemem konusunda talimat verildiği söylenerek dosya incelememe izin verilmemesi üzerine; durumu önceden öngördüğüm için hazırladığım yazılı başvuru ile CMK 153. maddesi ve Avukatlık Kanunu'nun 46. maddesi gereği dosyayı incelememe izin verilmesini yazılı olarak talep ettim. Bu talep üzerine; dilekçem müdür vasıtası ile Başsavcıya iletilerek, bu yazılı başvuru sonucunda dosya incelememe müsaade edilmiştir.
Çağrı kağıdında belirtilen 09/06/2014 günü saat 13.30'da Başsavcı makamına gittiğimizde kalem personeli dosyanın Başsavcı Yardımcısına verildiğini ve ifadenin de onun tarafından alınacağının beyan ederek bizi dosyanın verildiği Başsavcı vekiline yönlendirmiştir.
İlgili Başsavcı vekiline çıktığımızda dosyanın daha bugün kendisine tevdi edildiğini, sadece ifade almak için mi? Yoksa dosya ile ilgili tüm kararları kendisini mi vereceğinin de söylenmediğini beyan etmiş ve Sevgi hanımın ifadesini avukat(benim) katılımı ile almıştır.(Dosyada daha sonra yapılan incelemede Başsavcı Hadi SALİHOĞLU’nun yazıda kendisine hakaret edilmiş olduğunu ve soruşturmada tarafsızlığı konusunda şüphe oluşabileceği gerekçesi ile dosyayı göndermiş olduğu anlaşılmıştır)
Başsavcı vekili dosyada delil toplama talebimizi yerine getirme ve müşteki ifadelerini almaya da gerek duymadan 21/07/2014 tarihinde "...TCK'nun 125. maddesinde yazılı hakaret suçunu oluşturmadığı ve yaygın içtihatlarda da benzer ifadelerin "eleştiri" ya da "ağır eleştiri" kapsamında olduğu hususunun benimsendiği de dikkate alınarak, şüpheli hakkında suçun unsurları oluşmaması nedeniyle KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA..." şeklinde karar verilmiştir...
Biz tamam bu mesele halloldu... Doğru bir karar verildi diye düşünürken; Bu karar tebliğ edildikten iki gün sonra ise tarafıma KYOK kararının kaldırıldığına ilişkin Sulh Ceza Hakimliği'nin 25/07/2014 tarihli kararı gelmiştir.
KYOK kaldırma kararı; KYOK kararının verilme tarihinden 4(dört) gün sonra Sulh Ceza Hakimliği tarafından kaldırılmıştır... Hangi ara karar yazıldı? Hangi ara müştekilere tebliğ edildi? Hangi ara müştekiler inceleyip itiraz dilekçelerini yazdılar? Hangi ara dosya Sulh Ceza Mahkemesine indi? Sulh Ceza Mahkemesi elinde tutuklama, el koyma, arama kararları gibi acil verilmesi gereken kararlar durur iken hangi öncelikle ve aciliyetle bu karar incelendi ve KYOK kararı kaldırıldı? Bizler avukat olarak itiraz ettiğimiz bir dosyayı bir kat aşağıdaki inceleme merciine bir haftada inmesini sağlayamazken 4 gün içinde tüm bu işlemler nasıl oldu???? Üstelik Adli Tatilde…
Bu karardan sonra ise; ilgili Cumhuriyet Başsavcı Vekili 05/08/2014 tarihinde iddianame düzenleyerek dava açmıştır.
İddianamenin düzenlenmesinden bir gün sonra 06/08/2014 tarihinde Hakim Sevgi ÖVÜÇ hakkında dava açıldığı bilgisi Başsavcı Hadi SALİHOĞLU imzası ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve HSYK Başkanlığı Genel Sekreterliği'ne bildirmiştir. (Üstelik o kadar acele edilmiş ki yazıda Mahkeme adı yanlış yazılmış. Dava 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılmış olmasına rağmen 12. Ağır Ceza Mahkemesi yazılmış.)
24/08/2014 tarihinde bu dava yine Sabah Gazetesi tarafından "Siyasetçi Hakime" dava şeklinde haberleştirilmiştir. 
Dava süreci devam ederken 17-25 Aralık soruşturmaları ile ilgili olarak TAKİPSİZLİK kararı verilmiş olması, kaygının ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur.
Dava İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2014/205 Es. Sayılı dosyası ile görülecek olup, duruşması 28/11/2014 günü saat 9.30’da yapılacaktır. 
Her türden muhalif sesin kısıldığı, en küçük eleştiriye bile tahammül edilemediği, yargı üzerinde siyasi iktidarın hakim olmak için sürekli olarak yasalar ve yargı sistemini değiştirdiği, hakim teminatının gittikçe yok olduğu bu günlerde; YARSAV üyesi bir hakimin muhalif kimliğinden dolayı; hukukçuların girebildiği bir sitedeki eleştirel yazısı bahane edilerek mahkum edilme girişimlerine dur demek, meslektaşımıza sahip çıkmak gerekmektedir. Hakim ve Savcı meslektaşlarımızı izleyici olarak, avukat arkadaşları ise müdafii sıralarında yanımızda görmek isteriz.
İlgilenen tüm meslektaşların bilgisine sunulur…

Av.Elkan ALBAYRAK