Radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) son kurbanı, örgütü açıkça eleştiren kadın avukat Samira Salih el Nuaymi oldu. Tanınmış bir insan hakları avukatı olan El Nuaymi, halkın önünde öldürüldü.

El Nuaymi IŞİD’in Musul’daki dini yerleri yıkmasını Facebook sayfasından eleştirmiş ve 17 Eylül günü militanlarca evinden götürülmüştü. El Nuaymi’nin IŞİD’in kurduğu bir şeriat mahkemesinde ‘dinden dönme‘ ‘suçu‘ndan mahkum edildiği, Facebook’ta yazdıklarını geri alması için işkence gördüğü ancak bunu yapmayınca infaz edildiği açıklandı.

Tutuklu hakları alanında çalışıyordu
El Nuaymi, kadın hakları, yoksulluk ve tutuklu hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınıyordu. Guardian’ın Musul’daki bir kaynağı, kadın avukatın ‘kentteki Nabi Yunus Camii’nin bombalanmasına karşı çıktığı için öldürüldüğünden emin olduğunu‘ söyledi. Nuaymi’nin Facebook sayfası şu an kapatılmış durumda.

Haziranda ele geçirdiği Musul’un etnik ve kültürel çoğunluğunu yok etmeye çalışan IŞİD, kentteki bir dizi türbe ve camiyi yıkmıştı.

BM Milletler İnsan Hakları Komisyonu açıklama yaptı

İnsan haklarının tatnınmış bir savunucusu olan mağdur kadınlar için çalışmalar yapan El Nuaymi'nin öldürülmesini kınayan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el Hüseyin, IŞİD'in aşırılıklarına tepki gösteren ve sosyal paylaşım ağlarında örgütü El Nuaymi'nin 17 eylül'de gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada IŞİD'in kadınlar için ciddi bir tehdit olduğu vurgulandı.

 

http://www.subuo.tv/isid-kendisine-meydan-okuyan-kadin-avukati-sokak-ortasinda-infaz-etti.html