Bahri KARATAŞ/İZMİR, ( DHA )- İZMİR Barosu avukatlardan 43 yaşındaki Zeynep Turanın, iki yıl önce bürosunda müvekkili emekli astsubay Alaattin Akkayanın tabancasından çıkan kurşunla ölmesiyle ilgili açılan dava sonuçlandı. Haklarında ihmali davranışla kasten öldürme suçundan 25şer yıl hapis cezası istenen tutuksuz sanıklar emekli astsubay Alaattin Akkaya ile Veli Çelik ve Ahmet Atayman beraat etti.

Olay, 30 Nisan 2012 tarihinde avukat Zeynep Turanın bürosunda meydana geldi. İddiaya göre avukat Zeynep Turan, bürosunda müvekkili emekli astsubay Alaattin Akkaya’nın tabancasını alıp başına dayadıktan sonra, yanlışlıkla tetiğe basınca yaşamını yitirdi. Olayla ilgili olarak adliyeye sevk edilen emekli astsubay Alaattin Akkaya, Veli Çelik ve Ahmet Atayman tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Cumhuriyet Savcısı, bir üst mahkemeye sanıkların tutuklanması istemiyle itirazda bulundu. Mahkeme serbest kalan sanıklardan, silahın sahibi emekli astsubay Alaatin Akkaya hakkında tutuklama kararı verdi. Alaatin Akkaya, yakalanıp tutuklandı.

Savcı, 3 sanık hakkında, 25şer yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcı, iddianamede üç şüphelinin de Turanın kendi kendini vurduğuna dair ifade vermesine rağmen, silahta parmak izinin bulunmadığını, silahın şüpheliler tarafından temizlenmiş olma ihtimali bulunduğunu vurguladı. İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sırasında, emekli astsubay Alaattin Akkaya, tahliye edildi.

İzmir 7nci Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın karar duruşmasına, ihmali davranışla kasten adam öldürme suçundan hakkında 25er yıl hapis cezası istenen tutuksuz sanık Veli Çelik ve avukatı ile tutuksuz sanıklar Alaattin Akkaya ve Ahmet Ataymanın avukatları, ölen avukat Zeynep Turanın annesi Kemale Turan ve babası İsmail Turan katıldı. Turan çiftinin avukatı Kenan Gürel, sanıkların savunmalarında avukat Zeynep Turan’ın psikolojik olarak rahatsız olduğunu öne sürdüklerini, böyle birine silah teslim etmekle kendileriyle çeliştiklerini söyledi. Karar verilirken bunun göz önüne alınmasını talep etti.

Sanık Veli Çelik de üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, olay sonrası polisin bir an önce olay yerine intikal etmesi için elinden geleni yaptığını belirtip, beraatini istedi. Çelikin avukatı Seracettin Gülten, ölen Zeynep Turan’ın ruh sağlığına ilişkin hususları, bu olaydan sonra, yargılama aşamasında tespit ettiklerini, müvekkilinin de bu durumu daha sonradan öğrendiğini belirtti, ayrıca müvekkilinin olayda silahı hiçbir şekilde eline almadığını, bu nedenlerle beraatini talep ettiklerini söyledi.

Sanık Ahmet Ataymanın avukatı Mustafa Cihat Eken de, olay tarihinde ölen Zeynep Turan’ın psikolojik durumuna dair müvekkilinin bir şey bilmesinin söz konusu olmadığını, bu durumun sonradan tespit edildiğini belirtti. Müvekkilinin beraatini istedi.

Menderes Yılmaz başkanlığındaki mahkeme heyeti, suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle, hepsinin ayrı ayrı beraatlerine karar verip, davayı bitirdi.

BK( AÖ/AK ) ( FOTOĞRAFLI )