Enerji Bir-Sen tarafından TEİAŞ Genel Müdürlüğüne mesaiye giriş çıkışta parmak izi uygulaması için açılan davada Ankara 2. İdare Mahkemesinin verdiği red kararı Danıştay 5. Dairesi tarafından yeniden değerlendirilmek üzere bozulmuştu. Danıştay 5. Dairesi tarafından bozulan  kararı tekrar görüşen Ankara 2. İdare Mahkemesi sendika lehine karar verdi.

Ankara 2. İdari Mahkemesinin kararı ile ilgili konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, ‘’Davanın, Danıştay 5. Dairesi tarafından bozularak Ankara 2. İdari Mahkemesine gönderildiğini ve tekrar değerlendirildiğini söyledi. Tonbul, ‘’Kamuda çalışan memurların mesaiye giriş çıkışlarda parmak izi uygulamasının kişisel veri alınması olduğundan, kamusal alanda da olsa “ özel hayatın gizliliği” ilkesini ihlal ettiğini, burada elde edilen bilgilerin korunması ile ilgili de herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını söyledi. Özel hayatın gizliliğine önem verdiklerini belirten Tonbul, ”Mahkemenin verdiği kararın, özel hayatın gizliliğinin korunması  açısından önemli olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.


Kamuda çalışan memurları yakından ilgilendiren kararda, kamu grevlilerinin mesaiye giriş çıkışlarında parmak izi alınmak suretiyle takip yapılması uygulaması ile ilgili Ankara 2. İdari Mahkemesinin kararı şöyle: ‘’Olayda, personelden kişisel veri alınması kapsamında olan ‘’parmak izi tarama sistemi’’ ile mesai takibi uygulamasının, kamusal alanda da olsa ‘’özel hayatın gizliliği ‘’ ilkesi kapsamında bulunduğunun anlaşılması karşısında; uygulamanın sınırlarını usul ve esaslarını gösteren bir yasal dayanağının bulunmaması, toplanan verilerin ileride başka bir şekilde kullanılamayacağına dair güvencenin olmaması göz önüne alındığında, yukarıda belirtilen temel haklar ve Anayasal ilkelerle bağdaşmayan  dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır’’