TCMB Olağan Genel Kurulu'nun ardından basının sorularını yanıtlayan Başçı, "Yapılan resmi açıklamalar dışında söylentilere itibar etmeyin. Biz görevimizin başındayız" dedi.

Mayıs ayında enflasyonun en yüksek seviyesine ulaşacağını ifade eden Başçı, Haziran itibariyle enflasyonun düşmesini beklediklerini ve yıl sonunda yüzde beşin üzerinde bir enflasyon öngördüklerini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı, yıllık büyüme oranı beklentilerinin ise %4 olduğunu kaydetti.

Uluslararası finans kuruluşlarınınn Türkiye'nin büyüme tahminlerini aşağıya çektiğini ifade eden Başçı, iç tarafta böyle bir revizyon için erken olduğunu söyledi ve büyümenin %4'ün altında olabileceğini sözlerine ekledi.

Fiyat istikrarı konusunda vatandaşın ve uluslararası kamuoyunun ikna edilmesi gerektiğini vurgulayan Başçı, bunun için mevcut iletişim ve politika araçlarının kullanılması gerektiğini belirtti.

Başçı'nın konuşması öncesinde BBC Türkçe'ye değerlendirmede bulunan uzmanlar, istifa iddialarıyla ilgili ayrıntılı bir açıklama beklenmediğini tıklayın belirtmişti.

Piyasalar olumlu etkilendi

Başçı'nın açıklamaları piyasalarda olumlu bir hava estirdi.

2,1335 TL olan ABD Doları, açıklamanın ardından 2,1245'e düştü.

Bu arada, Merkez Bankası'nda Genel Kurul'undaki oylamalar sonucunda, Banka Meclisi üyeliğine yine Mehmet Vehbi Çıtak ile Doç. Doç. Lokman Gündüz seçildi.
Çıtak ve Gündüz, 3 yıl boyunca bu göreve devam edecekler.

2 yıl sürecek olan Denetleme Kurulu üyeliğine ise Mehmet Ziya Gökalp seçildi.

30 Nisan'da görevine başlayacak olan Gökalp, Yeni Şafak gazetesinde yazıyordu.

radikal