Bahçelievler Kumport Ortaokulu’nda Aziz Nesin’in ‘Şimdiki çocuklar harika’ isimli kitabını tavsiye eden 5 Türkçe öğretmenine soruşturma açıldı. Gerekçe ise “kitaptaki küfürlü konuşmanın Türk aile yapısına uymaması!”


Şimdiki faşistler harika!
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

SERBAY MANSUROĞLU [email protected]  @serbaymansur

İstanbul Bahçelievler Kumport Ortaokulu’nda Aziz Nesin’in ‘Şimdiki çocuklar harika’ kitabını tavsiye eden öğretmenlere soruşturma açıldı. Kumport Ortaokulu’nda görev yapan 5 Türkçe öğretmeni ‘Şimdiki çocuklar harika’ kitabını öğrencilere tavsiye etti. Ancak öğrenci velilerinden biri içinde küfürler olduğunu öne sürerek kitabın ‘Türk aile yapısına’ uymadığı gerekçesiyle şikayette bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan Alo 147 hattını arayarak şikayetçi olan velinin şikayetini dikkate alan Bakanlık yetkilileri İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, aynı branştan öğretmenlerin kendi aralarında yaptıkları zümre toplantısına başkanlık yapan kamu emekçisi eğitimci bugün kitapla ilgili ifade verecek.
 

TAVSİYE EDİLEN KİTAPLARDANDI!
Soruşturmaya konu olan ‘ Şimdiki çocuklar harika’ kitabı Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim öğretim yılının başında öğretmenlere dağıttığı Öğretmenlere Kılavuz kitabında tavsiye edilen faydalı kitaplar arasında yer alıyor.

BAHÇELİEVLER’DE 3. SORUŞTURMA
Eğitim Sen 1 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Barış Uluocak, soruşturmaya tepki gösterdi. BirGün’e konuşan Uluocak, “Bahçelievler’de daha önce de Semerkant ve Şeker Portakalı isimli kitaplar soruşturulmuştu. Bahçelievler’de soruşturmaya konu olan 3. kitap oldu. Gerici, ırkçı, cinsiyetçi ifadelerle dolu kitaplar kendine Milli Eğitim’de yer bulabilirken 1967’de ilk baskısı yapılan ve yüz binlerce satışı yapılan böyle bir eserin soruşturulmasını anlamak mümkün değil” diye konuştu.
Uluocak, Bakanlığı, Alo 147 hattının bir ihbar hattına döndüğüne dikkat çekerek, “Bakanlık akıl, mantık dışı bu tür şikayetleri ciddiye alarak soruşturma açabiliyor. Bu şekilde öğretmenler üstünde baskı kuruluyor” diye konuştu.

***

Kitapta iki çocuğun arkadaşlığı var

Şimdiki çocuklar harika, Ahmet ve Zeynep adında iki çocukluk arkadaşının birbirinden ayrılma ve mektuplaşma ile süren arkadaşlıklarını anlatıyor. Ahmet ile Zeynep eskiden aynı okulda okumaktadır. Zeynep sonradan Ankara’ya taşınır. Ahmet ile Zeynep mektuplaşmaya söz vermişlerdir. Zeynep’in Metin, Ahmet’in ise Fatoş adında birer de kardeşleri vardır. Ahmet Zeynep’e, Zeynep de Ahmet’e, okulda, evlerinde yaşadıkları olayları anlatırlar. Başlarına gelenleri, arkadaşlarını, dostluklarını, ailesindeki olaylar gibi. Her iki arkadaş yaşadıkları en ilginç olaylar ve kişilere mektuplarında yer verirler.

birgün