Okmeydanı Cemevi’nde cenaze bekleyen Uğur Kurt adlı yurttaşı silahla vurarak öldüren polis memur hakkında ‘taksirle cinayet’ iddiasıyla iddianame düzenlenmesi, Kurt Ailesi’ni ve avukatlarını isyan ettirdi. Kurt’un eşi Narin Kurt, “Benim iki yaşında çocuğum var. Bu çocuk babasını hiç göremeyecek. Çocuğuma, babasına nerede, ne oldu, diye anlatamayacağım. Sonuçta bir cinayet işlendi. Türkiye Cumhuriyeti adaletinin bana elini uzatmasını istiyorum” dedi. Kurt Ailesi’nin avukatı Turgut Kazan da, savcılığın başlangıçta bu cinayet için ‘meşru müdafaa’ tanımı yaptığını, kamuoyu baskısı üzerine ‘taksirle cinayet’ denildiğini belirterek, “Polisin bu kadar kolay ateş edip insan öldürmesine seyirci kalmayacağız” dedi. 

Geçen mayıs ayında, bir cenaze için Okmeydanı Cemevi’nin avlusunda beklerken, mahalle içinde bir gösteriye müdahale eden polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Uğur Kurt’un ölümüyle ilgili olarak, zanlı polis hakkında ‘taksirle cinayet’ suçlamasıyla iddianame hazırlandığı anlaşıldı. Bunun üzerine avukatlar Turgut Kazan, Aslı Kazan ve Serdar Laçin ile Uğur Kurt’un eşi Narin, iki yaşındaki oğlu Kemal, annesi Gülnaz, babası Kemal, amcaları Ahmet ve Hasan Kurt bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilkin, sanık polis memuru S.K.’nin “Sıkma” ihtarlarına rağmen ateş ettiği anın görüntüleri izlendi. 

‘SIKMA’ İHTARINA RAĞMEN ATEŞ EDİYOR 
Avukat Turgut Kazan, yaptığı açıklamada, sanık polisin molotofkokteyli atıldıktan sonra elinde gaz silahı ve araçta biber gazı bulunduğu halde, araca geri dönerek silahını aldığını ve ateş ettiğini anlattı. Amirlerinin “Sıkma” ihtarlarına rağmen göstericilerin bulunduğu yöne doğru silah sıktığını kaydeden Kazan, “O an bir tehlike yok. Polis de bir tehlikeyi bertaraf etme ihtiyacı bile hissetmiyor. ‘Sıkma’ ihtarları duyulduğu halde ateş ediyor. Ölüme yol açmayacak silahları kullanma imkanı varken, silahı alıp ateş ediyor” dedi. 

Savcılığın ilkin cinayeti ‘meşru müdafaa ve orantılı şiddet’ olarak değerlendirip valilikten soruşturma izni istediğini ve adeta “İzin vermeyin” dediğini belirten Kazan, kamuoyu baskını nedeniyle dava açılabildiğini vurguladı. Ancak bu kez de cinayetin ‘taksirle öldürme’ kapsamına alındığını ifade eden Kazan, “Tedbirsizlikle dava açmış olup geçiştirmek istiyorlar. Oysa terörle mücadelede görevli bir polisin, üstelik molotof atanlar kaçarken, atış yönü ve açısına göre silahını böyle kullanması, tedbirsizlik sayılamaz. Polisin bu kadar kolay ateş edip insan öldürmesine seyirci kalmayacağız” dedi. 

‘ADALET BANA ELİNİ UZATSIN’ 
Avukat Turgut Kazan’ın ardından, Uğur Kurt’un eşi Narin söz aldı. İki yaşındaki çocuğu Kemal’le toplantıya katılan Narin Kurt, adalete inanmak istediğini belirterek, “Eşimin katillerinin hak ettiği bir cezayı alacağını umut ediyorum. Benim iki yaşında bir çocuğum var. Bu çocuk babasını hiçbir zaman göremeyecek. Ben çocuğuma, babasına nerede, ne oldu, diye anlatamayacağım. Sonuçta bir cinayet işlendi. Türkiye Cumhuriyeti adaletinin bana elini uzatmasını istiyorum” dedi. 




Radikal