İstanbul ’daki Gezi Parkı gösterilerinde baret, gaz maskesi, sualtı gözlüğü, düdük ve fularla yakalanan 13 kişiye açılmış dava dosyasına polis kamerası görüntüleri gönderildi. Göstericiler aleyhine delil amacıyla kullanılması için gönderilen bu polis kamerası görüntülerinden, eylemle hiç ilgisi olmayan bir yurttaşın yakın mesafeden hedef alınarak, ayağına biber gazı kapsülü atılmasının kaydı çıktı. Görüntülerde, ‘A-059’ kask numaralı polis tarafından atılan kapsülün ayak bileğine çarpmasıyla yaralanan yurttaşın acı içinde kıvrandığı ve bağırdığı görülüyor. Kayda tesadüfen ulaşan Avukat Efkan Bolaç, kimliği belirsiz mağdur adına ihbarda bulunmaya hazırlandığını belirterek, “Aktif eyleme katılmayan, işine giden birisine yönelik kasti ve keyfi bir harakettir” diyor.
İstanbul’da geçen yıl 22 Haziran’da Taksim Dayanışması’nın çağrısı üzerine yaklaşık 10 bin kişi Taksim Meydanı’nda toplandı. Basın açıklaması yapan Taksim Dayanışması heyeti, Gezi Parkı’na karanfil bıraktı. Saat 20.00’de polis topluluğa biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. “Her yer Taksim, her yer direniş” diye slogan atan topluluk, İstiklal Caddesi’ne dağıldı.
Ara sokaklara giren polis, 13 kişiyi gözaltına aldı. Beş kişi üstlerinde kar ve sualtı gözlüğü, baret, gaz maskesi, düdük, fular ve sarı eldivenle yakalandı. Sekiz kişi de “Dağılın” uyarısına riayet etmedikleri iddiasıyla gözaltına alındı. 13 kişiye Türk Ceza Kanunu’nun 265. maddesi gereğince ‘polise direnme’ suçundan dava açıldı.
İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davanın açılmasıyla birlikte dosyada, polis tarafından gönderilmiş eylem görüntülerinin bulunduğu anlaşıldı. Polis kamerası tarafından çekilen ve savcılığa, göstericiler aleyhinde delil olarak kullanılması için gönderilen görüntülerden, Gezi Parkı eylemine bile katılmayan bir yurttaşın hedef alınarak gaz fişeğiyle ayağından vurulduğu anın kaydı çıktı.
Kamera kaydına göre, İstiklal Caddesi’ndeki Balıkpazarı’nda toplanan göstericiler polisi protesto ederken, sokağa olan bitenle ilgisi olmayan bir yurttaş giriyor. Yüzü sokak içindeki eylemcilere dönük halde yürüyen kimliği belirsiz yurttaş, birkaç metre ilerlediği sırada, ‘A-059’ kask numaralı polis memuru arkasından gaz tüfeğini ateşliyor. Biber gazı kapsülü, yurttaşın ayak bileğine isabet ediyor. Aksayarak koşmaya başlayan yurttaş yandaki dükkâna sığınıyor. Acı içinde bağıran yurttaşın ağladığı görülüyor. Daha sonra sokak gaz içinde kalıyor. 

Mağdur aranıyor

Görüntüye ulaşan Avukat Efkan Bolaç, suç ihbarında bulunacağını kaydediyor. Bolaç, “Bu vatandaşın kim olduğunu bilmiyoruz. Gösteriyle bir ilgisinin olmadığı anlaşılıyor. Kanuna göre, görüntüleri izleyen savcı ve hâkimlerin suç ihbarında bulunması gerekirken, bunu yapmamışlar. Şimdi bu görevi biz yapacağız. Mağduru arıyoruz. Gelip şikâyette bulunmasını istiyoruz” diyor. Bolaç, görüntülerin nasıl rastgele bir şiddet uygulandığının da kanıtı olduğunu vurgulayarak, “Aktif bir eyleme katılmayan, işine giden birine yönelik kasti ve keyfi bir hareket bu” diye konuşuyor.

radikal