Görücü usulüyle evlenen Ömer Ö., genetik kas hastalığını evlilik öncesi gizlediğini iddia ettiği eşi Betül Ö.'ye boşanma davası açtı. Hâkim Ömer Ö.'yü haklı buldu. Hem boşanma hem de kocaya tazminat kararı çıktı

Görücü usulüyle evlenen Ömer Ö., genetik kas hastalığını gizleyen eşi Betül Ö.'ye boşanma davası açtı. Omzu düşük, çıplak ayakla dahi yürüme güçlüğü çeken ve bir kolunu kaldıramayan eşinin hastalığını gizleyerek ileride doğacak çocuklarını risk altına attığını savunan Ömer Ö., 200 bin lira tazminat istedi. Mahkeme çifti boşadı, Betül Ö.'nün kocasına 11 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. İstanbul Aile Mahkemesi'ne açılan boşanma davasına göre, Ömer Ö. ile matematik öğretmeni Betül Ö., Temmuz 2012'de görücü usulüyle evlendi. Balayına çıkan çift, birbirlerini tanıma imkanı buldu. Ömer Ö., evlendikten sonra eşinde fizyolojik bozukluk ve rahatsız olduğunu anladı. İddiaya göre Betül Ö., sağ kolunu kaldıramıyor, yürüme güçlü çekiyordu. Betül Ö.'nün bir omzu da düşüktü. Ömer Ö.'nün pratisyen hekim olan kardeşi Eyüp Ö., yengesi Betül Ö.'nün bir doktora gidip tedavi olmasını istedi. Muayene olan Betül Ö., kocasına, yürüyememesinin topuklu ayakkabı giymekten kaynaklandığını anlattı. Ancak Betül Ö.'nün çıplak ayakla dahi yürüyemediğini fark eden Ömer Ö., eşini bu kez kendisi doktora götürdü. Doktor, Betül Ö.'nün kas hastası olduğunu, hastalığının ilerlemediğini ancak ileride doğacak çocuğuna geçme ihtimali bulunduğunu bildirdi. Ömer Ö. de kas hastalığını kendisinden gizleyen eşi Betül Ö.'ye boşanma davası açtı. Eşinin hastalığını gizleyerek kendisini kandırdığı öne süren Ömer Ö., Betül Ö.'den 200 bin lira tazminat istedi.

'SIRTI AÇIK GİYMİŞTİM'
1 yılı aşkın süre nişanlı kaldıklarını, nişan töreninde sırtı açık bir abiye giydiğini cevap dilekçesinde anlatan Betül Ö. ise hastalığı saklamak gibi niyeti olsa böyle bir elbise giymeyeceğini savundu. Avukatı, Betül Ö.'nün günde 8 saat derse girdiğini, kolunu kaldırma problemi olmadığını belirtti. Ömer Ö.'nün karşılaşılan ilk zor durumda eşini terk ederek onurunu kırdığını kaydeden Betül Ö.'nün avukatı davanın reddini istedi. Davacı tanıkları da mahkemede Ömer Ö.'nün evlenmeden önce eşinin böyle bir hastalığının olduğunu bilmediğini, öğrendikten sonra da psikolojik olarak yıkıldığını anlattı. Davalı tanıkları ise asıl kusurlu kişinin Ömer Ö. olduğunu söyledi. Duruşmada, kas hastalığı teşhisini koyan Prof. Dr. Ersin T. de tanık olarak dinlendi. Prof. Ersin T., Betül Ö.'ye 1.5 yıl önce teşhis konulduğunu, kolda, yüzde ve ayaklardaki kas güçsüzlüğünün tedavisi bulunmadığını, kontrollerin devam ettiğini, ileriki dönemlerde hastalıkta ilerleme olup olmadığının tespit edileceğini anlattı. Prof. Ersin T., hastalığın genetik olduğu için çocuğa geçip geçmeyeceğinin de şu aşamada bilinmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

'TEHLİKEYE ATILAMAZ'
İki yıldır süren davada mahkeme davacı Ömer Ö.'yü haklı bularak boşanmaya karar verdi. Hastalığın anneliğe engel olmadığını, ancak genetik olarak çocuğa geçme ihtimali bulunduğunu açıklayan mahkemenin kararında, "Ömer Ö.'den evliliğin en büyük sonucu ve amacı sayılan çocuk sahibi olma isteminin tehlikeye atılması ve riskli bir çocuk sahibi olma şeklinin davacı tarafından kabul edilmesinin istenmesi iyi niyet kurallarına aykırıdır" denildi. Betül Ö'nün 11 bin lira tazminat ödemesine hükmedildi.

http://www.sabah.com.tr/yasam/2014/10/13/genetik-hastalik-bosanma-sebebi