İnsan hakları konusundaki araştırmalarıyla bilinen İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün son bir yılı içeren Türkiye raporu yayımlandı. Açıklanan raporda AKP’liler hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili hükümetin ciddi adımlar atmaması sert bir dille eleştirildi

  • İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch (HRW) Türkiye’de otoriterleşmenin hakları ve hukuku tehdit ettiğini kaydetti. HRW son bir yıldaki gelişmeleri dikkate alarak hazırladığı Türkiye raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetin, insan haklarını gerileten, hukukun üstünlüğünü zayıflatan kapsamlı adımlar attığını söyledi ve “Otoriterleşme, hakları tehdit ediyor” tespitine yer verdi.

    YOLSUZLUKLARA VURGU
    İnsan hakları konusunda araştırmalarıyla bilinen örgüt, “Türkiye’nin İnsan Haklarında Gerileyişi: Reform Tavsiyeleri” başlığını taşıyan 38 sayfalık raporunda AKP hükümetini son dokuz ay içinde, hakkındaki yolsuzluk iddialarının soruşturulmasını önlemek amacıyla yargının bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü zayıflattığını ifade etti.

    HUKUKA MÜDAHALE SÖZ KONUSU
    “Hükümet, çıkarları tehdit edildiğinde ceza hukuku sistemine müdahale etmekte tereddüt etmiyor” denilen HRW raporunda, polis teşkilatı ve yargıda “yeterince sadık bulunmayan” binlerce kişinin yerinin değiştirilmesine işaret edildi. Raporda, Erdoğan’ın uygulamaları ile birlikte medyanın çok önemli bir kısmı, özellikle de televizyonların hükümet yanlısı bir çizgiye kaydığı ve eleştirel hiçbir görüşe yer verilmediği dile getirilirken, “Türkiye’de bağımsız, bağlantısız ve eleştirel gazetecilik alanı daraldı” denildi.

    EYLEMLERE SALDIRI VAR!
    HRW, “siyasi muhalefete, kitlesel gösterilere ve medyadaki eleştirilere tahammülsüzlüğün” giderek arttığını belirtti. Örgüt bu yıl içinde Türkiye’de zaten daha önce de kısıtlayıcı olan internet yasalarına üç ayrı değişiklik getirilerek sansürün giderek artırıldığının altını çizdi.

    MİT HATIRLATMASI
    Nisan ayında çıkarılan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının, örgüt tarafından izin verilmedikçe yargıdan muaf olmasını sağlayan yasa, İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından özellikle eleştirilen konulardan biri. Daha önce de devlet yetkililerinin ihlallerinin cezasız kaldığını kaydeden örgüt, 2011 yılında Roboski’de PKK militanı oldukları kuşkusuyla 34 sivilin bombalanarak öldürülmesi konusunda da kimsenin yargılanmadığını hatırlattı. Raporda Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin büyük çoğunlukla üst üste birkaç seçim kazandığı kaydediliyor ama, hükümetin “çoğunluk iktidarı hukuktan üstündür” görüşünü benimsemiş gibi göründüğü söylendi.

***

Polis her eyleme saldırdı

Örgütün Türkiye masası görevlisi ve raporun yazarı Emma Sinclair-Webb, “Geçtiğimiz yıl içinde Erdoğan liderliğindeki AKP hükümeti siyasi muhalefete bütün kuralları çiğneyerek, eleştirel sesleri susturarak ve sopa sallayarak karşılık verdi. Türkiye’nin geleceği ve vatandaşlarının hakları gereği hükümetin bu çizgiyi değiştirmesi ve haklara saldırmak yerine hakları korumaya yönelmesi gerekiyor” diye konuştu.

http://www.birgun.net/news/view/hukuk-akpnin-kontrolunde/6361