OYA UĞRAL / AYVALIK - Cunda'daki RES zaferinden sonra gelen ikinci kazanım da talan ve rant endişesi yaşayan Ayvalıklılara çifte sevinç yaşattı.

Ayvalık'taki çevreciler ve yerel yönetimlerin tabiat parkının koruyucu hükümlerini ortadan kaldırdığı gerekçesiyle karşı çıktığı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı 2009 Revizyon Planı iptal edildi.İtirazları haklı bulan Danıştay 6. Dairesi Üst Kurulu, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2009 Revizyon Planı'nı geri çevirdi.

5 YILLIK MÜCADELE

27 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Şeytan Sofrası ve Ayvalık adalarını da kapsayan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en büyük tabiat parkı olma özelliğini taşıyor.Tabiat Parkı'nda bulunan 750 çeşit endemik bitki, seyir terasları, eşsiz güzellikteki tarihi ve doğal doku ise Ayvalık'ı ayrıcalıklı kılıyor.

2009 Revizyon Planı ile Tabiat Parkının koruyucu hükümlerinin yok edilerek, yapılaşmanın, eski eserleri farklı amaçla kullanmanın yolunun açılmak istendiğini belirten Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler,2009 yılından beri çevre mücadelesi verdiklerini söyledi. Dinler, "2009 Revizyon Planı'nın iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla 18 demokratik kitle örgütünden oluşan platformla çevre mücadelesine başladık. Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu ve dört birey tarafından Danıştay 6. Dairesinde dava açıldı. 25.01. 2011 tarihinde Danıştay, 'davanın durumuna ve uyuşmazlığın niteliğine göre taşınmazların yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişi raporu alındıktan sonra yeniden karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması' istemini kabul etti. Ayvalık halkının katılımıyla düzenlenen kampanyada 10 bin lira harç parası toplandı. 19-20 Temmuz 2011 tarihinde bilirkişi heyeti ve mahkeme üyeleri, karadan ve denizden Tabiat Parkı alanını gezerek incelemelerde bulundu. Lehimize verilen olumlu görüş doğrultusunda Danıştay 6. Dairesi, 09.05. 2012 tarihinde yürütmenin kesin olarak durdurulması kararını verdi. Ancak, Çevre ve Orman Bakanlığı bu kararı temyiz etti. Bunun üzerine karar son olarak Danıştay Üst Kurulunda görüşüldü ve dava lehimize sonuçlandırıldı. Çevre mücadelemizde büyük katkı sunan Av. Zehra Tuna'ya teşekkür ederiz"dedi.Dinler,Ayvalık'ı korumayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

'GÖZLERİ SARIMSAKLI'DA'

Ayvalık Adaları ve Tabiat Parkı Revize İmar Planına karşı ilk davayı açarak mücadeleyi başlatan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin de,göreve geldiği ilk günden beri Sarımsaklı'nın ranta kurban edilmemesi için yurttaşların desteği ile önemli mücadele verdiklerini ifade ederek, "İlk duruşumuz,Hazine tarafından TOKİ'ye devredilen ve daha sonra da satışa çıkarılan denize nazır 650 dönümlük alanın yapılaşmaya açılmasına karşı oldu.Ardından yaklaşık 300 dönüm bir alanda TOKİ'nin İspanya modeli villalar projesinin önüne geçtik.Türk Hava Kurumu'nun, bir çok kuşun göç ve konaklama alanı olan ve bu haliyle özel koruma statüsündeki sulak alana yapılaşma talebini geri çevirdik. Hakkı Bey Yarımadası'nda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayı ile özel mülkiyetli bölgede yapılan eklentilere istenilen yapı kullanma iznini ret ettik. Ayvalık'ın en güzel seyir teraslarından olan Şeytan Sofrası'nın da içinde bulunduğu Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için öngörülen yapılaşmaya açılması projesine dava açarak karşı çıkan ilk belediyeyiz.Şu an beldemizi koruma adına hakkımızda açılan çok sayıda dava ile uğraşıyoruz.Yönetme sorumluluğumdaki coğrafya, üzerinde yaşayan tüm canlıların ortak malı olduğu bilincindeyiz. Bizim gibi kıyı belde belediyelerin kapatılmasındaki asıl amacın koruma kalkanının ortadan kaldırılması olduğunu düşünüyoruz. Birilerinin gözleri hep Sarımsaklı'da"diye konuştu.
gercekgündem