AVRUPA’daki gurbetçilerden kâr payı vaadiyle topladığı milyonlarca lirayı iade etmeyen Yimpaş Holding’ın hükümlü patronu Dursun Uyar’ın Yozgat’taki ev ve şirketindeki eşyalar haczedildi, ardından şirket hakkında ilk iflas davası açıldı. Alman gurbetçiler A.Ç ile M.İ.K’nın kesinleşen alacaklarının tahsili için Yozgat’ta icra takibi yapan avukat Dr. Acun Papakçı, Yimpaş Holding’in mal kaçırdığını, mal varlığına tedbir konularak doğrudan iflasına karar verilmesini istedi.

ÖNCE YOZGAT’TA HACİZ

Binlerce Yimpaş mağdurundan birisi olan A.Ç, Yimpaş Holding ve Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında Almanya, Bochum mahkemelerinde dava açtı. Hamm Yüksek Eyalet Mahkemesi, A.Ç’nin Yimpaş’a yatırdığı 35 bin 790 Avronun 20 Temmuz 2000’den itibaren faiziyle geri ödenmesine karar verdi. Karar 2009’da kesinleşti. Kararın Türkiye’de tanınması için 2011’de Yozgat 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı.

Dava 25 Eylül 2012’de kabul edildi, karar kesinleşti. 4 Aralık 2014’te 164 bin 181 liralık alacağın tahsili için Dursun Uyar’ın Yozgat’taki evinde ve Yimpaş Holding merkezinde haciz işlemi yapıldı. Uyar’ın iki gayrimenkulüne haciz işlemi de başlatıldı. Haciz tutanağına göre Uyar ve Yimpaş’a ait koltuk takımları, fırın, ofis mobilyaları, bilgisayarlar haczedildi, yediemine teslim edildi. Papakçı bürosuna bağlı avukatlar alacaklı S.A adına da haciz işlemi gerçekleştirdiler. Haciz sırasında Dursun Uyar, ev ve ofiste yoktu.

DOĞRUDAN İFLAS TALEBİ

Avukat Papakçı, müvekkilleri A.Ç ve M.A.K adına Yozgat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Yimpaş Holding aleyhine ilk iflas davasını da açtı. Papakçı, açtıkları davaları kazanmalarına ve icra takibine rağmen alacağın tahsil edilemediğini belirterek şu talepte bulundu: “Şirketin ödeme yapmayacağı anlaşıldığından, İİK 177/4 uyarınca doğrudan iflasını talep etmek ve borçlunun mal kaçırmasının önlenebilmesi için tedbir kararı verilmesi talebi gerekli hale gelmiştir. Borçlu şirkette mal kaçırılarak malvarlığının azaltılması söz konusudur. Şirket en değerli malvarlıklarından Aytaç şirketlerinin fabrikalarına dair büyük paylarını son dönemde elinden çıkartmıştır. Borçlu şirket adına mal beyanında da bulunulmaması nedeniyle mallarının borcu karşılayıp karşılamayacağı ve hangi mal varlığının borcu karşılayacağı bilinmemektedir. Bu nedenle iflası istenen Yimpaş Holding’in tüm malvarlıklarına ihtiyati tedbir konulmasını talep ediyoruz.”

[email protected]


http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27751887.asp