Zonguldak'ta üç kız çocuğa cinsel istismarda bulunan Soner K.'ya verilen 37.5 yıl hapis cezasını Yargıtay, çocukların 'ruh sağlığının' bozulmadığı gerekçesiyle bozdu.

Zonguldak’ta biri 4, ikisi 6 yaşındaki 3 kıza cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen 29 yaşındaki Soner K.’ya, çocukların ruh sağlığı bozulduğu yönündeki Adli Tıp Kurumu raporu doğrultusunda verilen toplam 37.5 yıl hapis cezasını Yargıtay bozdu. Çocukların ruh sağlığının olay sonrası adli makamlara gidip gelmeleri sırasında da bozulmuş olabileceğini belirten Yargıtay’ın kararı üzerine sanık yeniden hakim karşısına çıktı. Sanığın cezası, TCK’nın ’ruh sağlığı bozulması halinde ceza 15 yıldan az olmaz’ maddesi uygulanmayarak 12 yıl 11 aya düşürüldü.

Evli ve bir çocuk babası Soner K., iddiaya göre yeğeni 6 yaşındaki F.K., onun arkadaşları aynı yaştaki M.K. ve 4 yaşındaki E.K.’ya, cinsel organlarına dokunarak cinsel istismarda bulundu. Olay, M.K.’nın , şakayla cinsel bölgesine vuran yakını Havva Ö.’ye, Soner K.’nın da aynı şeyi yaptığını söylemesiyle ortaya çıkarken, sanık hakkında, ’Çocuğun basit cinsel istismarı ve çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçlarından dava açıldı.

Savcı beraat istedi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanan Soner K. için Cumhuriyet Savcısı, 13 Eylül 2011’deki karar duruşmasında beraat talep etti. Savcı, yaşları küçük olan mağdurların, kendilerine karşı dokunma şeklinde yapıldığı iddia edilen davranışın cinsel amaçla yapılıp yapılmadığını anlayacak durumda olmadıkları, kendi beyanları dışında söz konusu suçla ilgili kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından sanığın beraatini istedi.

Mahkeme heyeti ise sanığın suçu işlediği kanaatine vardı. Adli Tıp Kurumu 6’ncı İhtisas Kurulu’nun, çocukların ruh sağlığının bozulduğu yönündeki raporunu dikkate alarak TCK’nın, ’Beden veya ruh sağlığının bozulması halinde 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur’ maddesini uygulayan mahkeme, sanığa mağdurların her biri için 12 yıl 6’şar ay olmak üzere toplam 37.5 yıl hapis cezası verdi.

Yargıtay bozdu Sanık avukatı ve savcı karara itiraz ederek Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 14’üncü Ceza Dairesi, E.K.’da psikopatoloji tespit edilemediği, M.K.’da ise sadece travmatik stres bozukluğu saptandığına ilişkin 10 Mart 2008 tarihli Bülent Ecevit Üniversitesi sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi raporunun, Adli Tıp Kurumu 6’ncı İhtisas Kurulu’nun, mağdurların ruh sağlığının bozulduğu yönünde verdiği 29 Aralık 2010 tarihli raporundan önce alındığına dikkat çekti.

Çocukların ruh sağlığının olaya bağlı mı yoksa adli makamlara gidip gelmeleri, olaya ilişkin bilgilerinin alınması gibi gelişme ve etkenler nedeniyle mi bozulduğunun belirlenmesinin tıbben mümkün olup olmayacağı konusunda Adli Tıp Genel Kurulu’ndan rapor alınmasını isteyen Yargıtay, söz konusu TCK maddesinin uygulanmasına rapora göre karar verilmesi gerektiğini belirtti. Çocukların yaşlarını ve olayın suç tarihinden bir süre sonra rastlantı sonucu ortaya çıktığını da dikkate alan Yargıtay, kararı bozdu.

Ceza 12 yıl 11 aya düşürüldü Mahkemenin 37.5 yıl hapis vermesinin ardından tutuklanan ve Yargıtay kararı üzerine yeniden hakim karşısına çıkan sanık Soner K.’ya ceza verilirken bu kez TCK’nın cinsel suçları düzenleyen ruh sağlığına ilişkin ilgili maddesi uygulanmadı. E.K. ve F.K.’ya karşı işlediği cinsel istismar suçundan alt sınır, M.K.’ya karşı cinsel istasmardan ise üst sınırdan ceza verilen sanık Soner K., toplam 12 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/138811/Yine_hukuk_skandali__Cinsel_taciz_cezasini_boyle_indirdiler.html