Araştırmaya göre geçen her iki dakikada 14 vatandaşımız çeşitli şekillerde borcunu ödeyemeyerek borç batağına saplanıyor ve hakkında yasal süreç başlatılıyor.

Araştırmada ferdi kredi borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımıza her ay yaklaşık 63 bin 437; kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere 99 bin 478; senetlerini ödeyemeyenlere 91 bin 658 ve çeklerini ödeyemeyenlere de 56 bin 640 kişi katılıyor.

Buna göre geçen her iki dakika içinde:

5 kişi kredi kartı;

4 kişi senet;

3 kişi ferdi kredi;

2 kişi ise çeklerinden dolayı yasal yaptırımla karşı karşıya kalıyor ve borçlular ordusuna 14 kişi daha katılıyor.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, ekonomik gidişatın hiç de iç açıcı olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Borcuna borç katlayarak hayatını idame ettiren dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın sayısı her geçen dakika artıyor. Bu durum, vatandaşlarımızın yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaç maddelerini borç yapmadan karşılayamaz durumda olduğunu da gösteriyor.  Dar ve sabit gelirlinin yaşadığı ekonomik çıkmazı gözler önüne seren bu rakamları aylık olarak hesapladığımızda ise dudak uçuklatan sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Öyle ki, sizler bu haberi okurken dahi 14 vatandaşımız daha borcunu ödeyemeyerek, borç batağına saplananlar kervanına katılacak, belki de cezai yaptırımla ve haciz işlemiyle karşı karşıya kalacak.

Konuya ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın ekonomik çıkmazda olduğuna dikkat çekti. Özelikle önümüzdeki dönem olumsuz hava koşulları nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanacak artışa dikkat çeken Koncuk: “Dar ve sabit gelirliler en temel ihtiyaç maddelerini bile borçsuz karşılayamaz hale gelmiştir. Vatandaşlarımızı önümüzdeki dönem de zam yağmuru beklemektedir. Özellikle kış aylarının ve hava koşullarının dengesiz gitmesi nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanacak fiyat artışı sofralarımıza olumsuz yansıyacaktır. Bir kilo elmanın bile 6 lira olduğu bir ülkede, vatandaş hangi sebze ve meyveleri tüketerek ihtiyaçlarını giderecektir? Maaşları yetmeyince kredi kartına, banka kredilerine ve yakınlarından aldıkları borçlara sarılan vatandaşımızın sayısının her geçen gün artması tesadüf değil, aksine ekonomik istikrarsızlığı göremeyen iradenin basiretsizliğidir. Bunun önlemin almak da memuru işçiyi üç kuruş maaş zammına mahkûm eden hükümetin sorumluluğundadır” dedi. 

İŞTE MERKEZ BANKASI’NIN EN SON AYLIK VERİLERİNE GÖRE BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE İLİŞKİN SAYISAL VERİLER:

FERDİ KREDİ BORCUNU ÖDEYEMEYEN KİŞİ SAYISI

AYLIK: 63.437

GÜNLÜK: 2115

SAATLİK: 88

DAKİKADA: 1,5

KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEYEN KİŞİ SAYISI

AYLIK: 99.478

GÜNLÜK: 3316

SAATLİK:138

DAKİKADA: 2,3

PROTESTOLU SENET SAYISI

AYLIK: 91.658

GÜNLÜK: 3055

SAATLİK:127

DAKİKADA:2

KARŞILIKSIZ ÇEK SAYISI

AYLIK: 56.640

GÜNLÜKb:1888

SAATLİK:79

DAKİKADA:1