Son 6 yılda icra dairesi sayısının üç kat artarak Sakarya'da icralık dosya sayısının 130 bine ulaşmasını TBMM gündemine getiren Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, yanlış ekonomi politikalarını eleştirerek, "Tüm ülkede olduğu gibi Sakarya'da toplum büyük bir borç krizi ve huzursuzluk içindedir. Bunun nedenleri yanlış ekonomi politikalarıdır" dedi.


GRUP ADINA

MHP MYK üyesi ve Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, TBMM'de 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı görüşmeleri kapsamında konuştu. Ekonomi Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde MHP grubu adına söz alan Kutluata, Türkiye ekonomisini rakamlarla eleştirdi. Kutluata, "10 yıl içinde toplam dış borçlar 129 milyar dolardan 323 milyar dolara %150 artışla 2,5 katına çıkmış. Toplam iç borçlar 155 Milyar TL'den 395 milyar TL %155 artışla 2,5 katını geçmiş, Türkiye'nin toplam borcu 216 milyar dolardan 544 milyar dolara %152 artışla 2,5 kata çıkmıştır" dedi.

VATANDAŞ BORCU

Dış piyasanın daraldığını, iç tüketim artışının durduğunu söyleyen Kutluata, "Vatandaşın geliri yok, tasarrufu yok, harcama gücü yok çünkü yarın ki gelirleri borçlandırmak suretiyle dünden harcattırıldı. Hane halkının gelirlerinin tamama yakını tüketim harcamalarına (%92,5) gitmektedir. En fakir kesimler en ağır borçların altında" dedi. Yaşanan gelişmelerin Türk toplumunun ruh sağlığını bozacak bir düzeye ulaştığını söyleyen Kutluata, "Toplumun önemli kesimi borç krizi ve huzursuzluk içindedir" dedi.

İCRALIK DOSYALAR

Ülke genelinde vahim durumların yaşandığına dikkat çekerek, şehrimizden örnek veren Kutluata, "2 icra dairesi bulunan Sakarya'da 2006 yılından sonra icra dairesi sayısı 3'e katlanarak 6'ya çıkmıştır. 860 bin nüfuslu ilde 132 bin civarında icra dosyası birikmiştir. Nerede ise her aileye bir icra dosyası düşmektedir. Diğer tarafta ekonomik ve sosyal sebepli vakalarla aile içi problemlerde yaşanan artışların olumsuz etkileri artık maalesef sokağa taşıyor. Sakarya'mızda yaşanan bu durum sosyal bir yıkımdır" dedi.

İSTİHDAM ARTMALI

Kutluata, "Hükümet vatandaşı daha da borçlandırmak için gerekçeler icat etmek yerine, yatırımları arttırmalı, istihdamı arttırmalı, ekonomiyi sağlıklı bir büyüme sürecine sokmalıdır. Bu noktaya 335 milyar dolar cari açıkla gelindi, 80 yılda 42 milyar dolardan 10 yılda 336 milyar dolarla gelindi. Ekonominin en basit kuralı; tüketim talebinin üretimi arttırmasıdır. Bu iktidar talebin üretime dönüşmesi sürecinin önüne set çekmiş ve talebi yabancı ülkelerin üretimine yönlendirmiştir. Türkiye ekonomisi çoraklaştırılmıştır" dedi.

carkhaber.com