Almanya’da iflas davası hakkında gerekli düzenlemeleri yapan İflas Kanunu vardır. Bu kanuna göre kişiler de şirketler de iflas edebilir. İflas davası sadece mahkeme üzerine yürütülür ve iflasın gerçekleşme hakkındaki karar sadece mahkemeye aittir.

Şahsi iflaslar için (yani şirketler ve ticaret yapanlar hariç) kolaylıklar vardır. En başta gelen kolaylıklardan birisi, iflas sürecin sonunda borçların silinme ihtimali. İflas sürecinde iflas eden kişiden beklentiler vardır. Bu beklentileri yerine getirmesi şarttır.

İflas eden kişi, öncelikle yaşı ve sağlığı el verdiği müddetçe, çalışmalı ve en azından borcunu geri ödeme gayretinde bulunmalıdır. Sonuçta borcun ödenip ödenmemesi ayrı bir konu.

Eğer iflas eden kişi, iflas sürecinde işsiz kalırsa, bu zaman diliminde kendisine mutlaka iş aramalı. Şahsi iflaslarda, genelde 6 sene süren iflas sürecinde iflas eden kişinin maaşı esas alınır ve kaç kişiye bakmak zorunda olduğu tespit edildikten sonra, kazancından ne kadar kendisine kalır diye hesap edilir.

Bu durumda ailesinde mesela eşinin kendi kazancı olursa, bu kazanç sayılmaz. Yani iflas eden kişi daima şahsi iflas ettiğinden dolayı eşinin kazancına el konulmaz. Fakat eşi yeterli kazanca sahipse, o zaman kendisi bakıma muhtaç sayılmaz ve icabında iflas eden kişinin kazancından daha yüksek kesintiler olur.

Yeni bir kanun değişikliğine göre, artık 3 sene içerisinde iflas sürecin bitme imkânı sağlanıyor. İlk 3 sene içerisinde borçların ve mahkeme ücretlerin yüzde 35’ini ödeyen kişiye, iflas sürecin hemen bitmesi ve borçların silinmesini ön görüyor. Bunu sağlayamayan yine ‘normal’ 6 senelik süreçten geçer.

Şahsi iflas konusunda bilinmesi gereken bir konu var: İflasa başvurulmadan önce mutlaka borçlu olunan kişilere ön ödeme planı teklif edilmesi gerekir. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu ödeme planı teklif edilmezse, mahkemeye iflas davası için başvuru yapılamaz veya mahkeme başvuruyu kabul etmez.

Şirketlerin iflası için biraz daha sıkı kurallar geçerlidir. Şirket yöneticisine önemli bir görev düşüyor bu konuda. Zamanında iflas için mahkemeye başvurmayan yönetici suçlu duruma düşüyor.

Yine dikkat edilmesi gereken bir konu. Çünkü yönetici ceza yediği anda, gelecek bir kaç sene için başka şirketlerde kanunen yöneticilik yapma yasağı olur.

Peki hangi zamanda iflas için başvuru yapılması gerekir sorusuna, şirketin ödeme sıkıntısına düştüğü ani geçerli sayılır. Ne zaman ki şirket iflas eşiğine girer, işte o zaman içinde başvuru yapılması gerekir.

http://zaman-online.de/iflas-davas%C4%B1nda-karar-sadece-mahkemeye-aittir-180405