Kadıköy Fikirtepe’de 4 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm projesinde kazmayı ilk vuran firma olan Anka Yapı’nın iflas aşamasına geldiği öne sürülüyor. 50 bin metrekarelik 3 ayrı adada 1000’e yakın kişi ile sözleşme imzalayan Anka Yapı, 31 Aralık 2013’te gözlerden uzak Gebze 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne iflas erteleme başvurusunda bulundu. Firma yetkilileri, iflas erteleme için başvuran şirketin Anka Group’un Gebze’deki başka bir şirketi olduğunu, Fikirtepe’deki projeyi yürüten şirketleri ile organik ve ticari bir bağı bulunmadığını savunuyorlar. Ancak iflas erteleme talebinde bulunan şirket ile Fikirtepe’deki inşaat için yapı ruhsatı alan firma resmi belgelerde aynı gözüküyor.

Anka Yapı Turizm ve Organizasyon tarafından Gebze’de açılan iflas erteleme davasının 3. duruşmasında mahkeme, firmanın Kartal, Pendik, Sancaktepe ve Silivri’deki gayrimenkulleri ile Kadıköy’de bulunan iş makineleri ve demirbaşlarının değerinin tespiti için bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. Mahkeme tarafından daha önce verilen ihtiyati tedbir kararının şirkete ait tüm gayrimenkuller üzerine 3. kişilere devir ve satışının önlenmesi için ihtiyati tedbir konulmasına ve bu konuda Tapu Müdürlükleri’ne yazı yazılmasına hükmetti.

Ticari bağ yok

Fikirtepe’deki projeyi yürüten Anka Evim Kadıköy A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, Anka Group’a bağlı Gebze’deki firmanın yaşadığı alacak sorunu nedeniyle iflas erteleme talebinde bulunduğunu, bu durumun kendi firmaları ile ilgisinin bulunmadığını söyledi. Grubun 4 ayrı firması olduğunu ve aralarında hiçbir organik-ticari bağ bulunmadığını savunan Temel, hepsinin farklı tüzel kişilikleri bulunduğunu dile getirdi. Temel, “Kadıköy projemiz için ayrı şirket kurduk. Gebze Çayırova’da da 5 bin konut ve AVM projesi gerçekleştirdik. Gebze’ye giden firma kira ödememek için adresini oraya taşıdı” dedi. Temel’in iflas noktasına gelen firma ile aralarında ticari bağ bulunmadığını söylemesine karşın, iflas erteleme talebinde bulunan Anka Yapı Turizm Organizasyon Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi’nin adı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan yapı ruhsatında da yer alıyor. Üstelik yapı ruhsatı, aynı isimli şirketin iflas erteleme başvurusundan 3 ay sonra düzenlenmiş.

İflası gizliyorlar

İflas erteleme davasına Fikirtepe’de Anka Yapı ile sözleşme imzalayan hak sahiplerinden Hüseyin Yıldız da müdahil oldu. Yıldız, “Anka büyük-orta-küçük ada diye adlandırılan 3 bölgede sözleşme imzaladı. Şu an sadece küçük ada bölgesinde 224 kişinin hak sahibi olduğu 12 bin metrekarelik alanda yıkım yaptı. Göstermelik bir çalışma yapıyor. 200 işçinin çalıştığı şantiyede şu an 20 işçi var yok. Amaç da projeyi bitirmek değil iflası gizlemek. Ayrıca tapular daha onlara geçmedi. Tapuyu alabilmeleri için sözleşme gereği inşaatı belli bir seviyeye getirmek için çalışıyorlar” dedi. Yıldız’ın evinin bulunduğu orta adada firma 250 kişiyle anlaşmaya vardı ama henüz yıkım başlamadı. Büyük ada denilen 25 bin metrakarelik bölgede sözleşme imzalayan 650 kişi ise 3 yıldır Anka Yapı’yı bekliyor.

Uzman hukukçular, firmanın 3 yıla kadar iflası erteleyebileceğini belirtiyorlar. Kat malikleri bu sürede sözleşmenin iptali için başvurabilir. Ancak hak sahipleri bu durumda davanın 10 yıla kadar uzayabileceğini düşünerek firmanın iflasının açıklanmasından sonra sözleşmenin kendiliğinden feshedilmesini beklemeyi tercih ediyor.