Yüzde 87 meme kanseri riski taşıdığı için iki memesini de aldıran Angelina Jolie’nin yaptırdığı ‘mastektomi’ tedavisi Türkiye’de SGK’nın geri ödeme listesinde bulunuyor.

ABD’li ünlü aktris Angelina Jolie, annesinin 56 yaşında kanserden ölmesinin ardından geçen yıl yüzde 87 meme, yüzde 50 yumurtalık kanser riskine karşı iki memesini “mastektomi” yöntemiyle aldırmıştı. Tedavi ile kanser riskini yüzde 5’e indiren Jolie’nin bu hareketi sonrasında meme kanseri kliniklerine başvuranlarının sayısının iki katı arttığı ortaya çıktı.  
Kadınların korkulu rüyası meme kanserinde  tanı ve tedavide önemli gelişmeler olmasına rağmen hastalık hâlâ ölümcül olma özelliğini koruyor.  Oscar ödüllü aktris Angelina Jolie’nin yaptırdığı tedavi ile dikkatlerin daha çok üzerine çevrildiği meme kanserinde “mastektomi” yöntemine olan talep son 1 yılda iki kat arttı. Peki Angelina Jolie ile ismini duyduğumuz  “mastektomi” nedir, meme kanserini önlemede ne kadar etkili bir yöntem?

“Risk sıfıra iniyor”
Medical Park Hastanesi Genel Cerrahlarından Prof. Erhun Eyüboğlu, bu yönteme ilişkin şu önemli bilgileri paylaşıyor: “Angelina Jolie’ye yapılan BRCA-1 ve BRCA-2 tetkikleri bütün kadınlar için yapılması gereken bir tetkik değil. Birinci derece yakınları menopoz öncesinde meme kanserine yakalanmışsa bu kadınlar 5 kat daha fazla meme kanseri riski altında demektir. Bu tip insanların meme kanseri riskini ön görebilmek BRCA-1 ile BRCA-2 tetkikleri yapılır. Tetkikleri pozitif çıkan bir kadın yüzde 80 riskle meme kanserine yakalanacak demektir. İşte bu riski ortadan kaldırmak için “mastektomi” yapıyoruz. Hasta meme kanseri riskinden büyük oranda kurtuluyor. Meme tamamen alındığında ise bu risk sıfıra iniyor.”

Tedavinin tamamı SGK’dan
Medical Park Hastanesi’nden Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Aygıt ise “mastektomi” sonrasında kullanılan implant yöntemiyle doğal görünümün korunduğunu belirtiyor: “Bu operasyon, Türkiye’de üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile özel hastanelerde yapılıyor. Operasyonun ortalama maliyeti 8 ile 10 bin TL arasında değişiyor. SGK mastektomi ile meme implantı operasyonlarının tamamını karşılıyor. SGK kapsamında olan kişilerin BRCA-1 ve BRCA-2 testleri, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde yapılıyor. SGK’ya bağlı ve meme kanseri tanısı konulan kadınlarda testlerden ücret alınmıyor. Herhangi bir akrabasında meme kanseri olmayan kadınların bu testi yaptırmaları için ödemeleri gereken tutar ise SGK’lı olsalar bile 4.500 TL. Testler ayrıca bazı özel hastanelerde de yapılabiliyor. Genetik laboratuvarı olan hastanelerde yaklaşık 5 bin TL'lik BRCA-1 genetik tarama testi SGK tarafından karşılanıyor”


‘Mastektomi’ kimlere uygulanıyor?
Ailesinde, 1. derece yakın akrabalarında meme kanseri olan bazı hastalarda meme kanseri kalıtsal karakter taşıyorsa, risk azaltıcı ve koruma amaçlı olarak hastalıksız memeye mastektomi yapılabiliyor. Bu tür ameliyatlar erken evre tümörlerde, deri koruyucu veya yerleştiği yer meme başına uzak tümörlerde, ‘meme başı koruyucu mastektomi’ şeklinde de gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca bu ameliyatlarda, plastik cerrah ile işbirliği yapılarak kozmetik amaçlı eşzamanlı rekonstrüktif işlemler de uygulanabiliyor. Meme başının korunduğu ameliyat sırasında anestezi altında ve ameliyat masasındayken hastanın meme başına tek doz radyoterapi  de (intraoperatif radyoterapi) verilebiliyor.

http://www.yurtgazetesi.com.tr/saglik/angelinayi-kurtaran-kanser-tedavisi-sgkda-h61697.html