Noterlik işlemlerinin bundan sonra elektronik imza kullanılarak yapılması öngörülüyor. Böylece durum, görüntü, işlem gibi her türlü verinin tespiti elektronik ortamda yapılabilecek. İşlemlere ait bilgi ve belgeler, Türkiye Noterler Birliği'nin bilişim sisteminde kaydedilecek. Bu bilgi ve belgeler paylaşılabilecek. Altyapı oluşturulduktan sonra, istisnai haller dışında fiziki evrak paylaşımına son verilecek. Kağıt israfı da sona erecek. İşlemlerin dayanağı olan belgeler, güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda noterlere gönderilebilecek.

Yeni düzenlemeler şöyle:

- Güvenli elektronik imza kullanılarak noter huzurunda veya noter huzurunda olmadan yapılabilecek işlemler ile zaman damgası kullanılmasının zorunlu olduğu işlemler yönetmelikle düzenlenecek.

- Noterler bir şeyin veya bir yerin hal ve şeklini, kıymetini, ilgili şahısların kimlik ve ifadelerini tespit ederek ve davet edildiklerinde piyango ve özel kuruluşların kura, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak durumu belgelendiriyorlardı. Yeni yargı paketi ile artık tespit işlemlerinin güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda yapılacak.

- Elektronik ortamdaki durum, görüntü, işlem gibi her türlü verinin tespiti de yapılabilecek.


BİLGİ BANKASI KURULUCAK

- Noterler tarafından yapılan işlemlere ait bilgi ve belgelerin Türkiye Noterler Birliği'nin bilişim sisteminde kaydedilecek.

- Elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile oluşturulan bilgi ve belgeler de paylaşılabilecek.

- Elektronik altyapı oluşturulduktan sonra, istisnai haller dışında fiziki evrak paylaşımına son verilecek. Bu sayede kağıt israfı da sona erecek.

- Elektronik ortamda yapılabilecek işlemlerin dayanağı olan belgeler de güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda noterlere gönderilebilecek.

- Yabancı ülkelerde konsolosluklarca yürütülen noterlik işlemleri elektronik ortamda olacak.

Ebru Karatosun / TÜRKİYE