Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu, geçen haftaTBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Yargı Paketi'ndeki 'Sınavsız Hukuk Fakültesi' tartışmasını bugünkü köşesine taşıdı.

Komisyondaki görüşmeleri yakından izlediğini dile getiren Armutçu, Sınavsız Hukuk Fakültesi projesiyle ilgili şunları yazdı.

"...

Paket, sert tartışmaların ardından geçen perşembe komisyondan geçti. Ama tartışması bitmedi.
En çok tartışma yaratan maddelerden birisi yeniden görüşme formülüyle önce reddedilen sonra geçirilen 'beş yıllık idari hakimlerle, Cumhurbaşkanı'ııın seçtiği Danıştay üyelerine sınavsız hukuk fakültesi yolu' açılmasıydı.

Komisyonda kıyameti koparan bu düzenleme yasalaşırsa; idari yargıdaki 440 hukukçu olmayan hakim-savcı ile Danıştay'da Köşk kontenjanından seçilen ve yüksek mahkemenin dörtte birini oluşturan üyelerden beş yılını dolduranlara sınavsız hukuk fakültesi yolu açılacak. Bu kişiler emeklilik sonrası da avukatlık yapma imkanına kavuşacaklar. YÖK, yasa yürürlüğe girdikten sonra idari hakimler ve Köşk kontenjanından Danıştay'a giren bu üyeler için ek kontenjan ve gidebilecekleri hukuk fakültelerini belirleyecek.

ÖĞRENCİLERİN HAKKI YENMEYECEK

Adalet BakanıBekir Bozdağ ise komisyonda maddenin bu kadar tartışılmasına gerek olmadığını, YÖK un ek kontenjan vereceğini ve hukuk fakültesini tercih edecek öğrencilerin bu nedenle hakkının yenmeyeceğini savundu.

Bakan Bozdağ şu açıklama vı yaptı:

"Hukuk fakültesine devam zorunlu değil, idari yargıda görev yapan ve hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim sayısı 440. Danıştay'da tetkik hakimi 153 kişi. Bakanlık merkezinde 4 kişi. Anayasa Mahkemesi'nde bir kişi. HSYK'da 4 kişi olmak üzere toplam 602 kişi hukuk fakültesi mezunu değil.

CHP AYM'YE TAŞIYAMAYA HAZIRLANIYOR

Bozdağ. böyle savunurken, CHP sözcüleri yasalaşması halinde bu düzenlemeyi iptali için Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıyacaklarını söylediler. Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran'ı aradım, değerlendirmesini sordum. Canduran, "Bu düzenlemeyi içimize sindirmemiz mümkün değil. Anayasanın eşitlik ilkesiyle, hukukun üstünlüğüne aykındır. Anayasa Mahkemesi ne taşınarak, iptal edilmesi sağlanmalıdır" dedi ve şunları söyledi:

"Bir kere beş yılını dolduran idari hakimlerle, sadece Cumhurbaşkanı'nın seçtiği Danıştay üyelerine sınavsız hukuk fakültelerine girme yolu açılması hukukun üstünlüğü ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Belli gruplara, belli insanlara imtiyaz tanınması, cumhurbaşkanının yakınında olması nedeniyle ayrıcalık sağlanması hukuken kabul edilebilir bir düşünce değildir. Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı.
Anayasa Mahkemesi'ne taşındığında yüksek mahkeme bunu mutlaka iptal edecektir. CHP bu düzenlemeyi AYM'ye götürmek zorundadır.


http://www.internethaber.com/hukumetten-sinavsiz-hukuk-fakultesi-atagi-740672h.htm