TBMM Genel Kurulu'nda, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştiren yasanın görüşmeleri sırasında yaşanan kavgalı oturumunun ardından, Meclis'in bu haftaki gündemini yargı paketi oluşturacak. ÖYM'lerin kaldırılmasının da içinde olduğu "Yargı Paketi" nin görüşmelerinin de tartışmalı geçmesi bekleniyor. Meclis'e gelmeyen 4 eski bakanla ilgili fezlekeler, 17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu tutuklanan bazı sanıkların tahliyesi haftanın gündem başlıklarını oluşturacak. Genel Kurul'un önceki haftalara göre daha az gergin geçmesi bekleniyor.

 -AFAD VE YARGI PAKETİ-

 Meclis Genel Kurulu bu hafta gündemine ilk olarak, Afet ve Acil Durum Yönetim Durumu Başkanlığı (AFAD) ile ilgili maddeleri de içeren "torba kanun teklifi"nin görüşmelerine devam edecek.

 Teklifle; 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda iş yerlerinin ağır hasar görmesi nedeniyle bireysel borçlanmada bulunan veya bulunmayan hak sahiplerinden üst üste üç taksidini ödememiş olanların veya taksitlerini ödemekle birlikte kendi istekleriyle hak sahipliğinden vazgeçtiklerini beyan edenlerin hak sahipliği, il idare kurulu kararıyla düşürülecek ve bu iş yerleri tapu sicilinde hazine adına tescil edilecek. Memur, subay, astsubay ve uzman erbaşlara, evli olmayan ve en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni verilecek. İstanbul'da Dünya Eğitim Vakfı tarafından, "Biruni Üniversitesi" adı altında, yeni bir vakıf üniversitesi kurulacak.

 Tüm acil çağrıları karşılamak, sevk ve koordinasyonunu sağlamak üzere büyükşehir belediyesi bulunan illerde yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kurulacak. 112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere Kabahatler Kanunu'na göre il valileri tarafından 250 TL idari para cezası verilecek. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanacak.

 -YARGI PAKETİ-

 Torba Kanunu'nun yasalaşmasının ardından, Genel Kurul'un gündemine ÖYM'lerin kaldırılmasını da düzenleyen "yargı paketi" alınacak. AK Partili Milletvekillerini imzasıyla hazırlanan teklifle; Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılıyor. Tutukluluk süreleri 10 yıldan 5 yıla indiriliyor. Tutuklama ve gözaltı kararları zorlaştırılıyor. Buna göre; tutuklama ve gözaltı kararlarında "kesin şüphe" yerine "somut deliller" aranacak. Gözaltı kararı verilenler ilgili adli kurumuna değil, bulundukları en yakın adli kurumlarda da ifadeleri alınabilecek. Telefon dinlemeleri ile ilgili de sınırlamalar getiriliyor. Teklifle, kişisel verilerin korunması amacıyla, bu verileri hukuka aykırı olarak kaydedenlere, yayanlara veya ele geçirenlere verilecek hapis cezalarının alt sınırı artırılıyor. Kişisel verileri hukuka aykırı kaydedenlere verilecek cezanın alt sınırı 6 aydan 1 yıla, hukuka aykırı olarak başkasına veren, yayan veya ele geçirenlere verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak.

 -KOMİSYONLAR-

 TBMM İhtisas komisyonları gündemdeki tasarı ve teklifleri görüşecek.

 Adalet Komisyonu, Ceza İnfaz Kurumları Koruma Tedbirlerine yönelik Kanun Tasarısını, Plan ve Bütçe Komisyonu, Ak Parti'nin "torba kanun" teklifini ele alacak.

 Sanayi, Ticaret Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu'nun gündeminde ise, "Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" bulunuyor.

 Çevre Komisyonu "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını" ele alacak, Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu'nda da, "Kamu Denetçiliği Kurumu, Karma Komisyona sunulan "2013 Yıllık Faaliyet Raporu" ile ilgili Komisyon Üyelerine sunum yapılacak.

 -LİDERLER KONUŞACAK

 30 Mart Yerel Seçimler öncesi siyasi parti liderleri de son grup toplantılarını yapacak. Önemli mesajların verileceği grup toplantılarında liderler son gelişmeleri değerlendirecekler.