Eski Parementer Yılmaz Hastürk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından yerel seçimlere iştirak eden partiler ile ilgili bilgi istedi. Hastürk’ün dilekçesine gelen yanıtta seçime katılan 26 partiden 20′sinin siyasi partiler yasasına göre seçimlere girmesinin mümkün olmayacağı bilgisi ortaya çıktı.
Seçime katılacak olan siyasi partilerin durumları ile ilgili bilgileri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından isteyen Eski Demokrat Parti Milletvekili Yılmaz Hastürk yerel seçimlere katılan partilerin bazılarının bu seçimlere katılmalarının mümkün olmadığını ve mahsurlarını  anlattı.
3-4 PARTİ SEÇİMLERE KATILMA ŞARTLARINA HAİZ DEĞİL

Sözcü gazetesine konuşan Yılmaz Hastürk şöyle konuştu: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından cevap geldi. Bu seçimlere 3 veya 4 parti seçimlere katılma şartlarına haiz değil. Türkiye çapında üye sayısı, kongrelerini, genel kurullarını yapabilecek durumda değiller, seçime katılabilme yeterliliği taşımıyorlar. Bu seçimde bir hukuksuzluk söz konusu.
Bir partinin genel merkez binası, telefon numarası, adresi yok ki tebligat yapabilme imkanı dahi yok. Siyasi partiler yasasının açık hükmünde bir partinin büyük kongre yapabilmesi için en az 41 ilde teşkilatlanması ve buralarda büyük kongrelerini yapmış olması ve buralardan delege seçecekler, bu delegeler büyük kongrede oy kullanıp kongreleri bittikten sonra seçime iştirak edebilirler.
PARTİLERİN GENEL MERKEZİ BİLE YOK

Nasıl oldu, nasıl yaptılar! Seçime giren bir partinin Ankara’da 69 üyesi var. Ne ili var ne ilçe teşkilatı var ama o parti seçime girdi. Bir diğer parti Doğru Yol Partisi’nin ise seçimlere girebilme hakkı mümkün değil. Partilerin Genel Merkezi bile yok, Genel Merkez diye gösterdiği adreste bu parti ile ilgili tek bir işlem yok, Telefonu dahi yok. Örneğin Genç Parti ile ilgili bana verilen diskette nasıl kullanıldıysa adres, üye adresleri dahi çıkmıyor. Genç Parti’nin de genel merkezi çıkmıyor, ne zaman kongre yaptı, kimler iştirak etti hiç bilgi yok ama Genç Parti de seçimlere iştirak etti.
26 PARTİDEN 20′Sİ KONGRE YAPMAMIŞ

Seçimlere iştirak eden 26 partinin içinde asgari 20 tanesi ne kongre yaptılar, ne de gazetelerde ilanı çıktı. Seçimlere iştirak hakkı siyasi partiler yasasına göre mümkün olmadığı halde iştirak ettirildi.
PARTİ FİGÜRLERİ AYNI

Bu şekilde seçime girildi ve bunun üç tane mahsuru var. Bir kere ekonomi açısından devlete lüzumsuz bir yüktür. Listeler bu kadar uzun bastırıldı ki, dikkat etmeyen seçmenler karşılıklı kağıdı katlarken bir takım oyların heder olmasına neden oluyor.
Seçmenler oy kullanmak için girdikleri zaman seçecekleri partinin amblemi dahi farklı şeyler görüyor. Hem Demokrat Partinin, hem Doğru Yol Partisinin figürü at. Şimdi at figürlü bir yere basmak isteyen seçmen ikisinden birini seçerken gözü kayıp yanlışlıkla bir başkasını evet oyuyla seçmesi mümkün.
YSK BUNU İRDELEMİYOR, YASA HÜKÜMLERİNE AYKIRI

Böyle olduğu halde neden Cumhuriyet Başsavcılığı veya Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla Yüksek Seçim Kurulu bunu irdelemiyor, üzerinde durmuyor bilemiyorum. Bana göre bu seçimler, bundan önceki seçimlerde yasa hükümlerine aykırı davranılmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığının bana verdiği resmi listede gözüken budur.” dedi.
DEVLET ANLAYIŞININ ARTIK İKTİDARDA OLMADIĞINI GÖSTERİYOR

CHP’nin YSK’ya verdiği Ankara seçimleri ile ilgili itiraz dosyalarında bu bilgilere de yer verdiklerini ifade eden CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu’da, ” Bu devletteki bir ciddiyetsizliğin bir göstergesi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından, Çankaya İlçe Seçim Kuruluna kadar bir çok kamu kuruluşunun görevlerini yapmadığını gösteriyor. Devlet adamlarının, devlet umurunun,devlet anlayışının artık iktidarda olmadığını gösteriyor. Şu şartlarda yapılan seçimin hukukiliğini yitirdiğini gösteriyor. Rezalet, skandal bir durum bu. Ankara seçimleri ile ilgili itirazlarımızda bu konuyla ilgili örnek bilgiyi de sayın Yılmaz Hastürk’ün dilekçesine gelen cevabından verdik” dedi.


karşı