ANKARA - Ferdi Türkten

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, hırsızlık suçundan yargılanan çocukların cezasını kütüphanede kitap okumaya çeviren yerel mahkeme kararını bozdu.

Eskişehir'de geçen yıl 18 yaşından küçük G.S isimli çocuk, gece saatlerinde bir marketin camını kırarak, içeriden hırsızlık yaptı.

Daha sonra yakalanan sanık hakkında Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Mahkeme, sanığı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) nitelikli hırsızlık suçunu düzenleyen 142/1-b maddesi uyarınca 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ceza, eylemin gece gerçekleşmesi nedeniyle 3 ay artırılırken, 18 yaşından küçük olması ve duruşmadaki iyi hali nedeniyle 11 ay 7 gün hapis cezasına çevrildi.

Mahkeme, cezayı, 2 yıl ve altındaki cezaların seçenek yaptırıma dönüştürülebileceğini öngören TCK'nın 50. Maddesi uyarınca seçenek yaptırıma çevirerek, sanığın, "ceza süresince haftada bir gün iki saat süreyle en yakın kütüphanede kitap okumasına" karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 6. Ceza Dairesinin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma kararında, cezanın seçenek yaptırıma çevrilmesini düzenleyen söz konusu kanun hükmünün, "belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklamayı" öngördüğü anlatıldı.

Kütüphanede kitap okumanın "bir şeyi yapma" olduğu, "bir etkinliği yapmaktan yasaklama" olarak kabul edilemeyeceği vurgulanan kararda, bunun, aynı düzenlemenin bir başka bendinde öngörülen, "bir meslek veya sanat edinmeyi sağlamak amacıyla gerektiğinde barınma imkanı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etme" tedbiri kapsamında da değerlendirilemeyeceği kaydedildi.