Salgın gerekçesiyle baroların genel kurulları ertelenmesine rağmen, adliyeler Covid-19 vakalarının yayıldığı ve fiziksel mesafenin unutulduğu yerler haline geldi. İzmir’de adliye binalarının AVM’lerden daha büyük ve insan trafiğinin daha yoğun olduğuna dikkat çeken avukatlar ve yargıçlar, Covid-19 salgınına karşı adliyelerde önlem alınmamasına tepki gösteriyorlar. Adliyelerde her gün oluşan kalabalığa ve dava saatlerinin yakın olmasına dikkat çeken avukatlar, binlerce kişinin risk altında olduğunu ifade ettiler.

İzmir'deki adliyelerin birçok biriminde Covid-19 vakaları görülmeye devam ediyor. Birimler karantinaya alınıp davaları ertelenirken, avukatların tedirginliği ise sürüyor.Adalet Bakanlığı’nın genelgesi ile “işlemler aksamayacak şekilde dönüşümlü çalışılabilir” dendi ancak yasal olarak davalarda erteleme kararı olmadığı için yeni dosyalar açılmaya ara verilmedi. Öte yandan İzmir’deki birçok adliyede Covid-19 testi pozitif çıkan memur ve çalışanların olduğu bazı birimler karantinaya alındığı da bildirildi. Ancak Aliağa İcra Müdürlüğü'nde ve Karşıyaka İcra Daireleri’nde Covid-19 vakaları çıkmasına rağmen bu birimlerin karantinaya alınmadığı ve dosyaların aynı şekilde işleme alınmaya devam ettiği iddia edildi.

Konya'daki katliamla ilgili davada salon karıştı! 6 polis yaralandı Konya'daki katliamla ilgili davada salon karıştı! 6 polis yaralandı

TAM KAPANMA ŞART

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, BirGün’e yaptığı açıklamada, tam kapanma gerektiğini vurgulayarak, “Virüsün yayılımı devam ediyor. Dairelerde sürekli yeni pozitif çıkan arkadaşlarımızın bilgileri geliyor. Çeşitli önlemler almaya çalışıyoruz ancak duruşmalar ve işlemler devam ettiği sürece korunma sağlamamız çok zor. Sadece adliyelerin kapanması da çözüm değil. Belirli bir süre için tam kapanma şart, ancak bu şekilde hastalığın yayılımı önlenebilir” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen bir avukat, özellikle icra dairelerindeki durumun vahametini anlatırken, “İcra dairelerinin çoğu bodrum katta ve içeride sağlıksız bir hava dolaşımı var. Düzgün bir şekilde havalandırmak çok zor. Kamuda mesai saatlerini değiştirdiler ama sistem her 10 dakikaya yeni duruşma koyuyor. Dışarıda sıraya giriyoruz ama avukatlar, vatandaşlar üst üste çünkü çok kalabalık. Mesafeler korunamıyor” dedi.

https://www.birgun.net/

Editör: Haber Merkezi