Gündem

AKP, yine istediklerini 'torba'ya sığdırdı

AKP, yine istediklerini 'torba'ya sığdırdı

Mustafa Çakır

AKP, yasa değişikliklerini “torba öneriler” ile yapmaya son sürat devam ediyor. Meclis’e 21 farklı yasada değişiklik yapan yeni bir “torba öneri” daha sunuldu. Öneriye göre bundan böyle dernekler yeni üyeleri ile üyeliği sona erenlerin bilgilerini mülki idare amirliklerine bildirmezse para cezası verilecek. AKP’nin önerisi ile işçilerin işsiz kaldıklarında yararlanmaları için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu da yine patronların hizmetine sunuluyor.

Öneride yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

- Cumhurbaşkanına deprem, yangın, çığ gibi afetler nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturalarını 1 yıla kadar erteleme yetkisi veriliyor. Gecikme zammı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanılığı da mücbir sebep hallerinde mali yükümlülüklerin ertelenmesi ve taksitlendirilmesine karar verebilecek. 

- TSE yurtiçinde ve dışında sözleşme ile dışarıdan inceleme elemanı çalıştırabilecek. Vazife ve harp malullerinden çalışmaya devam edenlere en az 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödenmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı da bağlanabilecek. Daha önce prim ödemeleri yanlış hesaplanıp emekli maaşları kesilenlerin hak kayıpları önlenecek. İkinci aylığa hak kazanamayanlardan isteyenler kamu kurumlarında istihdam edilebilecek. 

- Yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfek ve tabancaların izinsiz ya da izin belgesine aykırı üretilmesi, satılması ve satışına aracılık edilmesi halinde verilecek cezalar artırılacak. Faliyet izin belgesi almadan üretim yapanlara 3 yıldan 5 yıla hapis cezası verilebilecek. Silahların ticari reklamını ve tanıtımını yapanlar ile internet ve sosyal medyadan satışını yapanlara da idari para cezası gelecek. İzinsiz üretilen veya yapılan yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfek ve tabancaları satanlar, satışına aracılık edenler, nakledenler, satış amaçlı taşıyanlar veya satış amaçlı bulunduranlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırımcılara yapılan taşınmaz tahsislerinin iptal edilmesi durumunda taşınmaz üzerine tesis edilmiş irtifak haklarının terkinine ilişkin uyuşmazlıklar basit yargılama usulüne tabi olacak. Böylece yatırımcılar tarafından dava açılması halinde sürecin uzamasının önüne geçilecek. 

- Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde imar planları ve turizme ayrılan yerlerdeki taşınmazların üzerinde bulunan tesislerin plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma koşulları ile projelendirilmelerine ilişkin usuller Kültür Bakanlığı tarafından belirlenecek.

- Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin adı İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilecek. 

- Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması ertelenecek. Uygulama 1 Ocak 2021 tarihinden sonra başlatılacak. 

- Türkiye’de ikâmet etmeyen yurttaşlar ile çıkma izin alarak Türk vatandaşlığından ayrılanlar döviz cinsinden bireysel emeklilik sistemine dahil olabilecek. Devlet katkısı bu kişiler için yüzde 25 değil, yüzde 10 olarak uygulanabilecek. Bu kararı Cumhurbaşkanı verecek.

- Kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak tutarı 25 milyar liradan 35 milyar liraya çıkarılacak. 

- Dernek üyelik bilgilerinin doğru ve düzenli bildirilmesi, yurttaşların kendilerine ait dernek bilgilerine e-devlet üzerinden ulaşabilmeleri için düzenleme yapılacak.

- Dernek üyeliğine kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin bilgilerinin mülki idare amirliğine bildirilmesi zorunlu olacak. Ayrıca dernekler var olan üyelerini de 6 ay içerisinde mülki idarelere bildirmek zorunda. Bildirmeyen dernek yöneticilerine 500 TL ceza verilecek.   

- Taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer tarafın tek başına başvurması durumunda da yabancı ülke adli veya idari makamlarınca boşanmaya ilişkin verilen kararlar nüfus kütüğüne tescil edilebilecek.

PATRONA KIYAK

- İşverenlere, finansmanı işçilerin işsiz kaldıklarında kullanmaları amacıyla oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere günlük 2.50 TL, aylık 75 TL asgari ücret desteği verilecek. Bunun dışında tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanlar tarafından alınması gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne ilişkin sınav ve belge ücretleri de 2022 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaya devam edilecek.

- Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’ndaki Hazine ve Maliye uzanları da aklama suçunun araştırılması, incelenmesi ve yükümlülük denetimi yapabilecek.

- Yasadışı bahis ve kumar siteleri hakkında erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. BTK Başkanı tarafından yayınlar engellenebilecek.

- Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait kiraya verilen taşınmazların kiralarının 3 ay içinde ödenmemesi durumunda mülki amirlikçe tahliye işlemi başlatılacak. 

- Tüketiciler, elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı talep edebilecek.

- Yurtdışında doğup yurtdışında ikâmet eden ve süresiz ikâmet iznine sahip olan yurttaşlar da çalışma şartı aranmadan dövizle askerlik uygulamasından yararlanabilecek. 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/akp-yine-istediklerini-torbaya-sigdirdi-1721561