Mart 2019’da konkordato talep eden Hacı Sayid, grup şirketleri ve ortaklarına üç ay geçici mühlet verilmişti. Daha sonra geçici mühlet iki ay daha uzatılmıştı. Bu kez beş aylık geçici mühletin sonunda Haci Sayid, grup şirketleri ve şirket ortaklarına bir yıl kesin mühlet verildi.
Yeni konkordato uygulamalarının başladığı Haziran 2018 tarihinden günümüze yaklaşık 2000 şirket konkordato talep etti ve geçici mühlet kararı aldı. Bu firmaların bir kısmı hakkında geçici mühlet içerisinde iflas veya konkordatonun reddi kararı verildi.
Kesin mühlet kararının verilebilmesi için konkordato ön projesinde öngörülen hedeflere ulaşılması veya tam olarak bu hedeflere ulaşılamasa bile bunun açıklanabilir gerekçeleri olması gerekir.
Haci Sayid ve grup şirketlerinin ön projesini hazırlayan Mali Müşavir Yeşim Turan’a kesin mühletin verilmesi ile ilgili görüşlerini sorduk.
Yeşim Turan, “Konkordato ön projesinin masa başında sadece kayıtlara dayanarak hazırlanması veya işin uzmanına başvurulmadan kopyala yapıştır yöntemi ile oluşturulmasının son derece sakıncalı olduğunu” önemle vurguladı. Yeşim Turan “Konkordato ön projesi bir ekip çalışmasını gerektirir, şirket yönetimi, hukukçu, mali müşavir. Ön proje sadece rakamların soyut dili ile değil sektörün gerçeği gözönünde bulundurularak ve gerekirse saha çalışması ile hazırlanmalı. Çünkü konkordato talep etmek ve geçici mühlet kararı almak yeterli değildir. Sizin ön projeniz pratikte sınanacaktır. Bütün bunların yanı sıra şirket yönetiminin konkordato geçici komiserlerinin uyarılarına özen göstermeleri, hukukçu ve mali müşavirlerin sahadaki uygulamaları takip etmeleri gerekir” dedi.
- E İLETİ: [email protected]
- TELEFON: 0537 614 62 64 SMMM Yeşim Turan
adaletbiz