MHP, 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında “olağanüstü kurultay” tartışmalarının odağı olmuştu. 19 Haziran 2016 yılına dek birbiri ardına karşılıklı alınan “mahkeme kararları” o dönemin siyasette ilk gündem maddesini oluşturmuştu. Dönemin Ankara 2. İcra Mahkemesi hâkimi olan Burhan Yaz, muhaliflerin 19 Haziran 2016’da gerçekleştirdiği kurultay hakkında MHP Genel Merkezi’nin aldığı “tedbir” kararını kaldırıp kurultayın yapılabileceği yönünde karar verdi. Karar üzerine, o dönem MHP Genel Merkezi avukatı olan Tokat Milletvekili Yücel Bulut da basın toplantısı yaparak isim vermeden Yaz ile ilgili, “Bu hâkimin kimliği ve mazisi genel merkezimiz tarafından çok iyi bilinmektedir. Mesaisinin bitimine sayılı saatler kala açıkladığı kararla hangi amaca hizmet ettiği de yine tarafımızca çok iyi bilinmektedir” açıklamasını yaptı. Burhan Yaz, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanarak  8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Yaz, Ankara Barosu’na, MHP’li Bulut’un kendisine yönelik açıklamaları nedeniyle şikâyette bulundu. Ankara Barosu, 10 Mayıs 2017 tarihinde, “Bulut’un beyanlarının iddia ve savunma sınırları içinde kaldığı” gerekçesiyle “disiplin kovuşturmasının açılmasına yer olmadığına” karar verdi. Ancak Burhan Yaz, bu karara itiraz etti. Yaz’ın itirazı sonrasında yeniden toplanan Ankara Barosu Disiplin Kurulu Başkanlığı,  Bulut hakkında “uyarma” cezası verdi.

‘MAALESEF CEZA ALDIM’

Ankara Barosu'ndan 'operasyon' açıklaması Ankara Barosu'ndan 'operasyon' açıklaması

Konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, baronun disiplin kurulunun “davanın hukuki boyutları içinde kalmak kaydıyla, zorunlu haller dışında, kişisel ve görsel iletişim araçlarına bilgi ve demeç veremeyeceği gerekçesine” dayanarak, böyle bir karar aldığını belirtti. Sağkan, “Kişisel olarak Ankara Barosu’nun 2017’de aldığı kararla aynı görüşteyim. Kanaatim kovuşturmaya yer olmadığıdır” dedi. 

Karara tepki gösteren Yücel Bulut, “Maalesef böyle... FETÖ’den 8 yıl hapis cezası alan ve yargı kararıyla FETÖ üyesi olduğu tespit edilen eski bir hâkime ‘FETÖ’cü imasında bulunduğum gerekçesiyle Ankara Barosu Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılmama karar verildi. Karar üzücü ve düşündürücüdür. Bu karar doğru kabul edilirse, bundan sonra bu ülkede Abdullah Öcalan’a terörist başı demek de aynı şekilde gayri ahlaki ve gayrihukuki kabul edilecek demektir. Gayet medeni bir üslupla yapılan tespit ve dile getirilen eleştirilerin cezayla karşılık bulması olsa olsa FETÖ mensuplarına moral, değer anlamı taşımaktadır. Aynı zamanda FETÖ ile mücadelede net tavır alan kişileri tedirgin etmek amacına hizmet eder” dedi. MHP kanadı da sosyal medya paylaşımlarıyla kararı kınadı. (Selda Güneysu / Cumhuriyet)

Editör: Haber Merkezi