"Hayatta en yanıltıcı yol gösterici korkudur." Erdal İnönü
Avukatlık Kanununda yapılması düşünülen değişiklikler nelerdir? Kanun yeniden mi yazılacak, yoksa bazı maddeleri mi değişecek? Büyük barolar bölünecek mi, yoksa delege sayıları mı düşürülecek? Nisbi temsil sistemi blok liste uygulamasını ortadan kaldıracak mı? Barolar artık " kamu hizmeti "gören, "insan hakları savunuculuğu " yapan bir meslek örgütü olmayacak mı?
Türkiye Barolar Birliği tam da bugünler için kurulmuştur. Birlik başkanı, baroları bir arada tutmak yerine kullandığı dil ve ayrıştırıcı tutumuyla sadece baroları değil avukatları da ötekileştirerek, "birlik" başkanı olma vasfını uzun zaman önce kaybetmiştir. Bu nedenle şimdiki suskunluğu konuşmasına yeğdir.
Ancak bu durum, baroların harekete geçme ve gerçekten bir şeyler yapma sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.
Barolar birliği işlevini yitirdiğine göre, barolar derhal bir araya gelerek bir platform oluşturmalıdır. Buna öncülük edecek baro Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük barosu olmakla övünen İstanbul Barosudur.
İstanbul Barosu, ‘büyük olmanın’ kendisine yüklediği tarihi sorumluluğu üstlenerek, tüm barolara çağrıda bulunmalıdır. İnanıyorum ki; 80 baro bir araya gelerek, her birini doğrudan ilgilendiren yasa değişikliği konusunda her türlü görüşün tartışıldığı, ama nihayetinde ortak aklın hakim olduğu bir ortamın sağlanması mümkündür..
İstemiyoruz! Böldürtmeyi! Kabul edilemez! gibi söylemlerle, rutine dönüşen basın açıklamalarıyla hiç bir yere varılamayacağını bugüne kadar öğrenmiş olmalıydık.
"Hayatta en yanıltıcı yol gösterici korkudur" sözü ne güzel özetliyor gelinen noktayı.
Korkuların çizdiği rotadan çıkma zamanıdır. Eğri oturup doğruları konuşmanın vakti geldi de geçiyor...
Av. Yurdagül GÜNDOĞAN