BİZDE DE OLABİLİR Mİ DERSİNİZ?

BİZDE DE OLABİLİR Mİ DERSİNİZ?

Av. Güneş Gürseler

Gürseler&Tufan

Avukatlık Bürosu

Kanada’da Kanada Barolar Federasyonu çatısı altında örgütlenen  14 bölge barosu ve bu barolara kayıtlı toplam 117.000 avukat var. Ayrıca Quebec Eyaletindeki 4500 noter Ontario eyaletindeki 8000 avukat yardımcısı, katip, hukuk destek elemanı (paralegal) da Federasyon üyesi olarak çalışıyor. https://flsc.ca/about-us/

Kanada Barolar Federasyonu Ulusal Akreditasyon Komitesi, Ontario/Toronto’da bulunan Ryerson Üniversitesi’nin hukuk fakültesi programına onay verdi.  Böylelikle toplamda 24 olan Kanada’da hukuk fakültesi sayısı 25’e çıkıyor. Bu onayın verilerek yeni bir hukuk fakültesi açılması Kanada’nın hukuk ve eğitim çevrelerinde önemli bir haber olarak yer aldı. https://www.ryerson.ca/news-events/news/2017/12/law-school-proposal-approved-by-federation-of-law-societies-of-canada/ thelawyersdaily.ca/amp/articles/5964?

Bu haberin düşündürdüklerinden yola çıkarak pek işe yaramayacağını da bilerek,   bir kez daha düşüncelerimi paylaşma cesaretini göstermek istedim.

Bu haberde neler var:

- Kanada’da tüm hukukçuların zorunlu olarak üye olduğu bir Kanada Barolar Federasyonu (The Federation of Law Societies of Canada)

var.

  • İdari yapı olarak 10 eyalet ve 3 bölgeye ayrılmış olan Kanada’da bu yapılanma içinde 14 baro (law society) bulunuyor.
  • Güncel nüfusu 36,840,832 olan Kanada’da federasyona kayıtlı 117.000 avukat var.
  • Programı onaylanan son fakülte ile birlikte 25 hukuk fakültesi var. http://www.lawschool101.ca/law-schools-in-canada/
  • Kanada Barolar Federasyonu bünyesinde kurumsal nitelik ve etkinliğe ulaşmış olarak görev yapan Ulusal Akreditasyon Komitesi (The National Committee on Accreditation) var.
  • Hukuk fakültelerinin eğitim ve öğretim programı ile yeni bir fakülte açılması Ulusal Akreditasyon Komitesi’nin izin ve onayına bağlı.

Ülkemizdeki hukuk fakültesi sayısını tam olarak bilen yok son bir söylentiye göre

130’u geçtiği belirtiliyor. Bir kasabada, ilçede, ilde üniversite/fakülte açılması doğrudan o yerin siyasetçilerinin etkinliğine bağlı.

            Ülkemizin güncel sorunları,  bir türlü sakinleşmeyen gergin siyasal ortam

mesleğimizin sorunlarının bilinen çözümlerinin konuşulmasına fırsat vermiyor. Oysa yeni bir Avukatlık Yasası için hazırlanan çeşitli öneri taslakları var. Örneğin, benim de Türkiye Barolar Birliği’ni temsilen katıldığım Adalet Bakanlığı Avukatlık Yasası Değişikliği Bilim Alt Komisyonu tarafından yaklaşık iki yıl önce hazırlanıp ilgili kurum ve kuruluşlara görüş için gönderilen tam bir yasa önerisi taslağı var. Ancak bir türlü ele alınıp değerlendirme olanağı yaratılmadı.

            Oysa bu taslağın konumuzla ilgili olarak, Türkiye Barolar Birliği’nin görevlerini düzenleyen 163 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası  “Türkiye’de yeni bir hukuk fakültesinin veya adalet programının açılmasından önce Türkiye Barolar Birliğinin yazılı görüşünün alınması sağlanır.” düzenlemesini yapmıştı.(http://www.kgm.adalet.gov.tr/DUYURULAR/AVUKATLIK%20KANUNU%20TASLA%C4%9EI.pdf)

            Bir diğer sonuçsuz kalan gayret de hukuk fakültelerinin akreditasyonu konusunda Türkiye Barolar Birliği olarak başlattığımız ancak ikinci aşamasına geçilemeyen çalışmadır.

Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakülteleri dekanları ile başlattığı, son aşamada Adalet Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun da katıldığı, bir hukuk fakültesinin hukuk eğitimi ve öğretiminde hangi asgari standartları taşıması gerektiğini belirleme çalışması 3 yılın sonunda tamamlanarak hukuk fakültelerini sıralayan liste, “en iyiler listesi” olarak 18.7.2017 tarihinde duyuruldu. Bu duyuruda amacın, “üniversite adaylarının daha bilinçli tercih yapabilmelerinde yol gösterici olmak. Ayrıca hukuk fakültelerinin de eksikliklerini görerek kendilerini geliştirmelerini sağlamak." olduğu da belirtildi. https://www.barobirlik.org.tr/Detay77841.tbb

Bu çok önemli ve ülkemiz için bir ilk oluşturan çalışmanın mesleğimizin yaşadığı niceliksel ve niteliksel bozulmaya gerçek anlamda çözüm sağlayabilmesi için uygulamada ikinci aşamaya ne yazık ki geçilemedi.

Standartların belirlenmesi çalışması başlatılırken ikinci aşama olarak; “en iyiler listesi” açıklandıktan sonra başka ülkelerdeki uygulamalarda olduğu gibi sıralamada belirli derecenin altında olan fakültelerin mezunlarının avukatlık stajına kabul edilmeyeceğinin ilanı ve bu doğrultuda fakültelere süre verilmesi belirlenmişti.

Barolarımızın genel kurullarına bir yıldan az bir zaman kalmışken barolarımızın ve Türkiye Barolar Birliği’nin ikinci aşama sürecini başlatmaları gerekmektedir.

Hukuk fakültelerine bir yılı aşmayan bir süre tanınarak bu süre sonunda sıralamada ilk otuz içine giremeyenlerin mezunlarının staja kabul edilmeyeceği, Türkiye Barolar Birliği Hukuk Eğitimini İzleme ve Değerlendirme Merkezi ile birlikte baro genel kurullarında kararlar alınarak ilan edilmelidir.

Bu yapılmadığı sürece akreditasyon çalışması çerçeveletip duvara asılan bir “en iyiler listesi” hazırlamaktan öteye geçemeyecektir.

Umarım avukatlar, barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak “stajyer kotası” belirlemede gösteremediğimiz cesaret ve önderliği hukuk fakültelerinin akreditasyonu konusunda gösterilebiliriz.27.2.2018

Bu konuda diğer yazılarım:

http://www.yeniyaklasimlar.org/m.aspx?id=10612

http://www.yeniyaklasimlar.org/m.aspx?id=1496  

http://www.gurselertufan.av.tr/?s=65