Döviz yükselirken benzin fiyatlarını sabit tutmak farkı arabasızlara ödetmektir

Döviz yükselirken benzin fiyatlarını sabit tutmak farkı arabasızlara ödetmektir

Hükümet, döviz hızla yükselirken benzin fiyatlarını sabit tutmak için yeni bir uygulama başlattı ve dedi ki:
"Döviz artsa da benzinin fiyatını arttırmayacağız, aradaki farkı vergiden indirim yaparak karşılayacağız, yani gerekirse daha az vergi alacağız"

Bu ilk bakışta çok hoş bir tedbir gibi, ama biraz düşünürseniz çok adaletsiz.
Neden mi?

1.Türkiye'de paranın değer kaybından dolayı döviz kuru yükselirken hemen bütün malların fiyatları yükseliyor değil mi?
-Tabii ki yükseliyor.
Peki, siz neden sadece arabasında benzin kullananlar için böyle bir uygulama yapıyor da diğer tüketim mallarını kullananlar için bir şey yapmıyorsunuz?
Örneğin “İthal edilen buğday, nohut, mercimek, kırmızı et, defter-kalem, bilgisayar, hatta ithal saman, ithal tohumluk kullananların fiyatlarını da sabitledim, bunların dolarla artan fiyatı karşısında vergiyi indirip, bu malları alanların dövizden etkilenmesini engellerim demiyorsunuz?

Neden, bu işten değeri düşen TL'nin kullanıldığı her mal etkileniyorsa sırf seçimdeki bir iddialaşma dolayısıyla araba sahiplerinin eski fiyattan benzin kullanmasını sağlıyor, öbürlerine "başınızın çaresine bakın" diyorsunuz?

Ben araba sahipliğine karşı değilim, ben de benzin kullanıyorum ama bu bir adaletsizlik değil mi?

2.Türkiye'nin bütçesi daha 2017 sonunda, baskın seçim söz konusu değilken 2018'de 66 milyar açık verecek diye sunuldu Meclise.
Ardından emekliye 22 milyar, diğer kalemlerden şuraya buraya şu kadar kolaylık denince de bu bütçe açığı çoktan 100 milyar lirayı aştı.

Ve bu “açık”, önünde sonunda 80 milyon insanımızın ödeyeceği her türlü vergi, harç, trafik cezası vs gibi yollarla karşılanacak yani hepimizin cebinden kapatılacak.
Yukarıda Anlattığımız benzinden kaynaklanan maliyetlerin üzerine biz 80 milyon bir şekilde bu 100 milyar lirayı aşan bütçe açığını da ödeyecek değilmiyiz?.
Var mı bundan kaçma şansımız?
-Yok
Peki, hükümet hepimizin bütçe açığından dolayı ödeyeceği vergileri benzinden kaldırırsa, buradan kaldırılan vergi, haksız olarak arabası bile olmayan bütün insanların sırtına yüklenmeyecek mi?
Otomobil kullananın ödemediği vergiden doğan açığı yaya gezen, durakta otobüs belleyen vatandaş neden yüklensin?

İşte bu nedenle, dövizin ve bütçe açığının getirdiği yükü ödememiz gerekiyorsa bunu hepimiz üstleneceğiz.
Otomobil sahipleri bundan muaf olsun demek hakkaniyetli bir uygulama olmaz,

Kaldı ki şu da var:
Biz pahalılığı dolayısıyla her türlü ithal malından tasarruf ederken, pahalılandı diye tüketimimizi kısarken bedeli dışarıya o pahalı dövizle ödenen benzini "alın siz tasarruf etmeseniz de olur, zamsız kullanın" haydi "size eski fiyattan verelim" demek, belirli ölçüde de olsa  bizim cari açığımıza da, dış ticaret dengemize de zarar vermez mi?