1.5 milyondan fazla kişiyi kapsayan e-haciz sonrası, vatandaşlar hem paralarını çekmek hem de borç ödemek için bankalara akın etti. Ekim ayında yapılan e-hacizlere göre yapılan bu son işlemlerin kapsamı da genişletildi. Şu an çalışsın veya çalışmasın, hesapta bakiye olsun ya da olmasın e-haciz gönderiliyor. Dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte, KYK borcu olup henüz çalışmayanların da hesaplarına e-haciz işlemi yapıldı.

YAKINLARA DA YAPILDI 

e-haciz işlemi, sadece borçlu için değil, o kişinin yakını veya iş ortakları için de ilk defa yapıldı.

Peki e-haciz nedir, e-haciz uygulanabilmesi için hangi şartlar gereklidir?  Mali Müşavir Seyfullah Yıldız yanıtladı: 

e-haciz nedir? 

6183 sayılı yasanın 62. maddesine eklenen hüküm gereğince ve yine aynı yasanın 79. maddesi hükmü gereğince borçlu mükelleflerle ilgili bunların banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemidir.

Yasal prosedürü nedir?

e-haciz uygulanabilmesi için vergi daireleri borçlu mükelleflere 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun ödeme emri tebliğ eder.

Habersiz uygulama yapılabilir mi?

Habersiz uygulama yapılmaz tebligata esastır.

Hukuksal açıdan itiraz mümkün mü?

6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun olarak kendisine ödeme emri tebliğ edilen amme borçlusu bu ödeme emrine karşı 7 gün içerisinde mal beyanında bulunmalıdır ya da itiraz etmelidir. 

Vatandaş bir önlem alabilir mi?

Gelen tebligata istinaden 7 günlük sürede mutlaka itiraz ya da ödeme yapmalıdır.aksi halde borç kesinleşir.

Normal yapılan hacizden farkı nedir?

Kendilerine borçlu mükellefle ilgili kapsamlı listeleri alan Vergi Dairesi Başkanlıkları/Defterdarlıklar bu listeyi hemen elektronik ortamda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğüne bildirir. Buradan da Gelir İdaresi borçlu mükellefleri için Türkiye çapındaki bankaların genel müdürlüklerine bildirir. Banka Genel Müdürlükleri, kendilerine gelen kamu borçlusu listelerindeki bilgilere göre herhangi bir saatte elektronik haciz tatbik edebilir.

Duyurusu nereden yapılır ve itiraz süresi ne kadardır?

Haciz işlemi gerçekleşmeden önce bu süreci durdurmak için size bildirilen 7 günlük süre içinde ödeme yapabilir ya da borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Eğer banka hesabınızdaki mal varlığınıza haciz geldiyse banka ile anlaşarak taksitlendirme yapabilir ve bu şekilde haczi kaldırabilirsiniz. Herhangi bir ödeme yapmadığınız takdirde borcunuza istinaden haciz işlemi gerçekleştirilir. e-haciz uygulaması ile gayrimenkullere de haciz konulabilir. 

Yargıtay, denetimli serbestlik çerçevesinde fidan dikme cezasını hukuka aykırı buldu Yargıtay, denetimli serbestlik çerçevesinde fidan dikme cezasını hukuka aykırı buldu
Editör: Haber Merkezi