Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:
Evlatlarımıza tarih şuuru kazandırmak konusunda hala büyük eksikliklerimiz var. Gençler Ahlat’ı, Malazgirt’i yeterince tanımıyor. Ahlat’ın her yerinden tarih fışkırıyor. Tarihimizi 1923’ten başlatan zihniyet maalesef Ahlat’a gereken önemi vermedi, Ahlat’ı ihmal etti.
Malazgirt Savaşı’nın yaşandığı bölgeyi milli park ilan ederek örnek bir yer haline getiriyoruz. Tarihi şehirlerimize nasıl sahip çıkıyorsak, ecdad mirası ata sporlarımıza da aynı hassasiyetle sahip çıkacağız. Geleneksel spor dallarımızın yaygınlaştırılması, tarihi hafızamızın yeniden canlanması demektir.
Ahlat’ta 10 dönüm arazi üzerine 1071 metrekare oturma alanına sahip bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuruyoruz. Tarihi şehirlerimize nasıl sahip çıkıyorsak ecdad yadigarı ata sporlarımıza da sahip çıkacağız.
Zira bu kabristanları ziyarete gelenler inşallah oralarda kalma imkanı da bulsunlar. Ahlat’ı daha yakından tanısınlar. Anadolu’nun Orhun abideleri olarak bilinen tarihi yazıtları UNESCO listesine aldırmak için şu anda mücadele ediyoruz.
Birileri rahatsız olsa engellemeye çalışsa da biz bu otağı ilçemize kazandıracağız…
AYM İPTAL ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı Köşkü inşa edilebilmesi için ‘torba yasa’yla getirilen yasa maddesini Anayasa Mahkemesi (AYM) iptal etmişti. Maddenin yanı sıra ‘köşk alanının’ gösterildiği kroki de iptal edilmişti.
Maddeye göre; Çandarlı limanı, Rize İyidere Lojistik Merkez Limanı, Rize dolgu alanı ile Bitlis Ahlat’ta Van Gölü kıyısına yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için Kıyı Yasası’ndaki kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümler uygulanmayacaktı. Aralarında köşkün de bulunduğu yapılar için kıyılar doldurulabilecek, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılabilecek, kum, çakıl alınabilecekti.
Kaynak Abc